Pat pozicija: Kraj pregovora o miru u Siriji?

Izvor: B92, 27.Maj.2016, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pat pozicija: Kraj pregovora o miru u Siriji?

Mirovni pregovori o Siriji mogli bi da budu odloženi, a izaslanik UN Stafan de Mistura preneo je SB UN da "ne planira nove pregovore pre dve do tri sedmice".

On je Savetu putem videokonferencije naglasio da prvo treba postići napredak u primeni prekida vatre i isporuci humanitarne pomoći pre nego što se nastave pregovori vlade i oružane opozicije, prenose agencije.

Kako navode diplomatski izvori, Mistura >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je napomenuo da je generalno nivo sukoba opao, ali da na brojnim mestima prekid neprijateljstava zvanično uspostavljen krajem februara postoji samo na papiru.

Stafan de Mistura je rekao u četvrtak novinarima u Ženevi da brojni civili rizikuju da umru od gladi u Siriji ako humanitarna pomoć ne stigne brzo u nekoliko mesta.

On je posebno naveo gradove Daraju i Muadamiju koje su u blizini Damaska pod opsadom vladinih snaga, kao i Kefraju i Fuau koje drže opozicione snage.

Do sada su izmedju zaraćenih strana održane dve runde indirektnih mirovnih pregovora u Ženevi pod okriljem UN.

Poslednja je bila u aprilu, a prekinuta je nakon povlačenja delegacije pobunjenika, i nijedna nije dovela do značajnog napretka.

Međunarodna grupa za podršku Siriji koju čine 21 zemlja i tri multilateralne organizacije, a koja se sastala 17. maja u Beču, nije uspela da utvrdi kalendar za nastavak mirovnih pregovora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DIPLOMATSKI ĆORSOKAK: Kraj pregovora o miru u Siriji?

Izvor: Kurir, 27.Maj.2016

...On je Savetu putem videokonferencije naglasio da prvo treba postići napredak u primeni prekida vatre i isporuci humanitarne pomoći pre nego što se nastave pregovori vlade i oružane opozicije, prenose agencije..Kako navode diplomatski izvori, Mistura je napomenuo da je generalno nivo sukoba opao,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.