PREOKRET Jedan ruski pilot ipak SPASEN!

Izvor: Blic, 25.Nov.2015, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREOKRET Jedan ruski pilot ipak SPASEN!

Jučerašnje dramatično obaranje ruskog aviona u graničnom području između Turske i Sirije pokrenulo je veliku međunarodnu krizu u odnosima Rusije i NATO zemalja. Dok se očekuju prvi zvanični rezultati istrage obaranja aviona, danas ćemo pratiti i reakcije svetske javnosti na događaj koji bi po mnogim analizama mogao imati dalekosežne posledice.

Jedan od dvojice pilota koji su se katapultirali nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je njihovu letelicu oborila turska vojska spasen je kada ga je pronašla Sirijska armija, rekao je ruski ambasador u Francuskoj, a prenosi Rojters.

Više od 600 ljudi protestovalo je u utorak veče ispred Ambasade Turske u Moskvi nakon što je Turska oborila ruski avion na granici između Turske i Sirije.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da su neki turski zvaničnici imali "direktne finansijske interese" u trgovini naftom sa teroristima iz Islamske države.

Medvedev je, najavljujući moguće kontramere Rusije, rekao da će obaranje aviona dovesti do "opasne eskalacije odnosa između Rusije i NATO pakta".

- Potezi Turske su de fakto zaštita Islamske države. Ovo nije nikakvo iznenađenje, s obzirom na informacije koje imamo o direktnim finansijskim interesima nekih turskih zvaničnika koji se tiču snabdevanja naftnim derivatima u rafinerijama koje kontroliše ISIS - rekao je Medvedev.

Prema Medvedevu, Rusija razmatra otkazivanje nekoliko važnih projekata sa Turskom, kao i zabranu poslovanja turskih kompanija na ruskom tržištu.

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji porasle, jer su svetski diplomatski zvaničnici pokušali da ublaže geopolitičke tenzije nastale zbog turskog obaranja ruskog borbenog aviona na sirijskoj granici.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupela je 12 centi na 42,99 dolara za barel, dok je za 23 centa poskupela i sirova nafta tipa "brent" na 46,35 dolara, takodje za januarske isporuke, prenosi Frans pres.

Srbija je stabilna i bezbedna i nema neposrednih pretnji od terorističkih napada, kao ni lica koja su identifikovana da su na planu izvršenja terorističkih udara, izjavio je večeras ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u utorak snimak koji potvrdjuje da ruski avion Su-24 ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

Sjedinjene Američke Države veruju da su turski lovci gadjali ruski vojni avion dok se on nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru, a nakon što je na kratko ušao u vazdušni prostor Turske, izjavio je danas za Rojters jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

On je naveo da je ta procena donesena na temelju podataka o količini infracrvene energije koju emituje avion, prenela je britanska agencija.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

PREOKRET Jedan ruski pilot ipak SPASEN. Medvedev: Biće posledica

Izvor: Blic, 25.Nov.2015

Jučerašnje dramatično obaranje ruskog aviona u graničnom području između Turske i Sirije pokrenulo je veliku međunarodnu krizu u odnosima Rusije i NATO zemalja. Dok se očekuju prvi zvanični rezultati istrage obaranja aviona, danas ćemo pratiti i reakcije svetske javnosti na događaj koji bi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.