PAD MORALA Džihadisti masovno planiraju napuštanje Islamske države

Izvor: Blic, 22.Dec.2014, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAD MORALA Džihadisti masovno planiraju napuštanje Islamske države

Pripadnici ISIS sve lošije stoje na frontovima u Iraku, a imaju dosta problema i u Siriji. Ovi porazi su uticali na moral među džihadistima koji su, kako prenosi "Fajnenšel tajms", masovno počeli da planiraju napuštanje redova Islamske države.

Reakcija komandujućih na priče o dezerterstvu je bila brutalna. Potvrđeno je da je u Raki, gradu u Siriji koji se smatra zvaničnim sedištem ISIS, ubijeno čak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 100 boraca sa svih strana sveta za koje se pretpostavlja da planiraju da napuste redove džihadista.

Iako je sa strane delovalo da je sve idealno dok su islamisti bili u zenitu snage, sada, kada je stanje na terenu počelo da se menja, pre svega zbog formiranja međunarodne koalicije koja je počela sa napadima iz vazduha na položaje ISIS, tako je i interes stranaca za borbu počeo da se smanjuje.

Islamska država je prošle nedelje pretrpela izuzetno težak poraz kad su kurdske snage uspele da razbiju njihovu blokadu planine Sindžar i tako uspele da dođu do nekoliko hiljada Jazida koji su mesecima bili opkoljeni.

Naime, ova specifična etničko-religijska manjina se našla na udaru džihadista početkom avgusta i kad je postalo jasno da će doživeti genocid, SAD su se uključile u sukob i pružile im podršku iz vazduha.

Nakon toga su kurdske snage dobile potrebnu vojnu opremu i vojne savetnike iz SAD i Velike Britanije, pa su oterali ISIS iz blizine grada Irbila, a zatim im preoteli i branu kod Mosula.

Potom su iračke snage, potpomognute iranskim, uspele izbaciti islamiste iz desetak gradova i sela u blizini Bagdada.

Trenutno traju borbe za jazidski grad Sindžar, a prema kurdskim izvorima, očekuje se da će i iz njega džihadisti biti oterani. U Siriji ISIS nikako ne uspeva da osvoji Kobane, a nema ni većih uspeha oko grada Alepa.

Šef iračkih Kurda slavi oslobađanje planine Sindžar

Šef iračkih Kurda Masud Barzani je u nedelju slavio pobedu ostvarenu poslednjih dana nad Islamskom državom (IS) i posetio planinu Sindžar, koju su džihadisti mesecima držali pod opsadom.

- Tokom poslednjih 48 sati pešmerge su otvorili glavne puteve do planine Sindžar - rekao je Barzani o velikoj ofanzivi koju je u sredu pokrenulo oko 8.000 kurdskih boraca.

Uz podršku iz vazduha, Kurdi su uspeli da razbiju višemesečnu opsadu džihadista i tako im zadali jake udarce u toj pograničnoj regiji.

Barzani je rekao da se nisu nadali svim tim pobedama i rekao da je veliki deo središta grada Sindžar takođe oslobođen.

Predsednik autonomne regije Kurdistan je rekao da bi pešmerge mogle da učestvuju u budućoj operaciji oslobađanja Mosula, drugog grada Iraka koji je od juna u rukama ISIS.

- Učestvovaćemo ako to od nas bude tražila iračka vlada, ali ćemo svakako postaviti naše uslove - izjavio je Barzani.

Ofanziva na planinu Sindžar, najveća koje su vodile kurdske snage protiv ISIS, oslobodila je puteve za pomoć stotinama civila.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.