Oslobođeni taoci stigli u Tursku

Izvor: Politika, 21.Sep.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobođeni taoci stigli u Tursku

Ankara će se sigurno ponovo naći pod pritiskom zapadnih saveznika, pre svega SAD, da se priključi koaliciji zemalja koje se bore protiv ekstremista u Iraku i Siriji

Posle sto dana Turska je u juče rano ujutro odahnula: pripadnici Islamske države Iraka i Levanta (Idil) oslobodili su 49 turskih diplomata i članove njihovih porodica koje su držali u zarobljeništvu posle zauzimanja konzulata u Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku.

Premijer Ahmet Davutoglu, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je saopštio tu vest, odmah je prekinuo posetu Azerbejdžanu. On nije otkrio detalje ove akcije sem da su oslobođeni građani preko sirijsko- turske granice već stigli u zemlju.

„Operacija je bila unapred isplanirana do detalja. Uspešno je sprovedena tajno tokom noći zahvaljujući metodičnom radu Nacionalne službe bezbednosti (MIT), ministarstva spoljnih poslova i Generalštaba”, potvrđeno je zvanično u Ankari.

Pripadnici Idila su 11. juna okupirali turski konzulat u Mosulu i kidnapovali diplomate, uključujući i generalnog konzula i građane. Slična sudbina zadesila je tada i trideset turskih vozača kamiona, koji su se zatekli u susednoj zemlji. Njima su vozila oduzeta, a oni su ranije oslobođeni pod još nejasnim okolnostima.

U nedostatku zvaničnih informacija, u pojedinim medijima se već iznose tvrdnje da je vlada u Ankari platila otkup za slobodu svojih građana. Pogotovo što je poznato da sunitski ekstremisti, koji su proglasili kalifat na prostorima Sirije i Iraka, ne prezaju ni od čega samo da bi se domogli sredstava da bi mogli da angažuju nove borce i kupe savremeno naoružanje.

Oni ucenjuju lokalno stanovništvo, pljačkaju imovinu, banke, masovno krijumčare iračku i sirijsku naftu koju bagatelno prodaju po ceni od 25 do 60 dolara po barelu. Na međunarodnom tržištu cena je sto dolara. Procenjuje se da Idil dnevno obrne tri miliona dolara i da je to sada jedna od najbogatijih terorističkih grupa u svetu.

Špekulacije o plaćanju otkupa demantuju se u zvaničnim krugovima isto kao i informacije da su dve strane izvršile trampu zatvorenika. Turska je odranije poznata kao zemlja koja energično odbacuje ucene terorista. U diplomatskim krugovima u Ankari sada se postavlja pitanje da li će se Turska uključiti u međunarodnu koaliciju 30 zapadnih i arapskih zemalja koje se bore protiv Idila.

Ona je to dosad to odbijala pravdajući se neizvesnom sudbinom kidnapovanih državljana.

U prvim ocenama se, međutim, ističe da Ankara neće promeniti stav uprkos pritiscima Zapada, pre svega SAD.

Turska ima zajedničku granicu sa Sirijom i Irakom, dugu 900 odnosno 300 kilometara i svakog časa bi mogla da se nađe na direktnom udaru, pošto su pripadnici Idila u susedstvu proglasili kalifat. To bi  još više moglo da ugrozi i njene ogromne ekonomske interese u nemirnom regionu.

Ankara neće direktno učestvovati u borbenim operacijama, već će delovati iz „drugog plana”. Angažovaće se u doturanju humanitarne pomoći i pooštriće kontrolu na svojim granicama da bi sprečila dolazak novih boraca koji preko Anadolije i dalje stižu iz Evrope, Amerike i drugih delova sveta.

Stiglo 45.000 sirijskih Kurda

Zamenik premijera Turske Numan Kurtulmus izjavio je juče da je 45.000 sirijskih Kurda prešlo granicu i došlo u Tursku tokom prekjučerašnjeg dana bežeći od pripadnika terorističke Islamske države Iraka i Levanta nakon što je Ankara otvorila više graničnih prelaza sa Sirijom.

Turska je i juče otvorila granicu i to za oko 4.000 ljudi, većinom Kurda, koji beže iz Sirije zbog napada ekstremističkih boraca, prenosi Tanjug. Premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da će njegova zemlja „primiti braću koja beže iz Sirije bez diskriminacije na verskoj ili etničkoj osnovi”. On je istakao da će Turska „sve dok je snažna i ima kapaciteta, pomoći svakom ko traži utočište”. U Turskoj se već nalazi skoro 850.000 sirijskih izbeglica.

V. Lalić

objavljeno: 21/09/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.