Opozicija u Siriji: Politički sporazum više nije opcija

Izvor: B92, 29.Sep.2016, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija u Siriji: Politički sporazum više nije opcija

Bejrut -- Eskalacija napada u Siriji, posebno na pobunjeničke četvrti grada Alepa, pokazuje da političko rešenje rata "više nije održiva opcija".

To je rekao jedan zvaničnik opozicije režimu predsednika Bašara al Asada.

Pobunjenici "razmatraju sve opcije za odbranu sirijskog naroda od ruske agresije" u Siriji, navodi se u saopštenju Mouvafaka Nirabije, potpredsednika Nacionalne sirijske koalicije (CNS), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavne formacije sirijske opozicije u egzilu.

"U sadašnjoj klimi političko rešenje više nije održiva opcija", dodao je on.

"Opoziciona vojska i politika rade na zbijanju redova i definišu prioritete u svetlu žestoke vojne kampanje režima i njegovih saveznika", nastavio je on, bez ulaženja udetalje. Damask i njegova saveznica Rusija su 22. septembra pokrenuli ofanzivu da zavladaju celim gradom Alepom, nekadašnjim ekonomskim centrom Sirije, podeljenim od 2012. godine na delove koje drže pobunjenici i vlast.

Do eskalacije nasilja je došlo posle neuspeha sporazuma SAD i Rusije o prekidu vatre, potpisanog u Ženevi 9. septembra, a propalog deset dana kasnije. U ratu u Siriji je poginulo više od 300.000 ljudi, a milioni su u izbeglištvu već pet i po godina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.