Ofanziva koalicionih snaga na džihadiste

Izvor: RTS, 21.Dec.2014, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ofanziva koalicionih snaga na džihadiste

Koalicione snage predvođene SAD izvele su 16 vazdušnih udara na položaje Islamske države u Iraku i Siriji, saopštila je američka vojska.

Koalicione snage izvele su 13 vazdušnih napada u Iraku i tri u Siriji koristeći borbene avione, bombardere i druge letelice, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Četiri napada izvedena su blizu Sindžara na severu Iraka, u kojima su uništene zgrade IS, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << taktičke jedinice i vozila.

Meta su bili i irački gradovi Tal Afar, Ramadi, Mosul i Bajdži, preneo je Rojters.

Napadi u Siriji bili su blizu kurdskog grada Kobanea, nedaleko od turske granice, dodaje se u saopštenju.

Lider iračkih Kurda Masud Barzani pozdravio je pobedu nad ekstremistima Islamske države tokom posete planini Sindžar, koju su džihadisti držali mesecima.

Hiljade kurdskih boraca, pešmergi, pokrenuli su u sredu operaciju uz podršku koalicionih snaga iz vazduha, čime je okončana druga opsada planine Sindžar ove godine.

"U proteklih 48 sati, pešmerge su otvorile dva glavna puta za planinu Sindžar", rekao je Barzani i dodao da je oslobođen i veći deo centra grada Sindžara, misleći na grad smešten južno od planine, preneo je AFP.

Barzani je rekao da bi prešmerge mogle da učestvuju u operaciji ponovnog zauzimanja Mosula. "Uzećemo učešća ako iračka vlada to od nas zatraži i naravno imamo svoje uslove", rekao je Barzani, ne precizirajući o kojim je uslovima reč.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa za monitoring sa sedištem u Londonu, saopštila je da su koalicione snage u Siriji gađale područje severno od drugog po veličini grada Alepa.

Direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman je izjavio da je izvedeno najmanje 12 vazdušnih udara na mesta koja nikada ranije nisu gađana i da su pogođeni položaji Islamske države, kao i skladišta oružja. "Napadi bi mogli da pomognu pobunjenicima i Frontu El Nusra u borbi protiv Islamske države", rekao je Rahman.

Ofanziva ekstremista Islamske države, koji su u junu zauzeli velike delove severnog i zapadnog Iraka i susedne Sirije, naišla je na žestoke kritike međunarodne zajednice.

Vazdušni udari koalicionih snaga predvođenih SAD počeli su u avgustu kao podrška lokalnim snagama na terenu koje nastoje da potisnu džihadiste.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.