Izvor: Nezavisne Novine, 07.Apr.2016, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od trgovine preko Turske ID zaradi 200 miliona $

ANKARA - Islamska država u Siriji i Iraku zaradi između 150 i 200 miliona dolara od ilegalne trgovine umetninama, antikvitetima i arheološkim blagom.

“Oko 100.000 kulturnih objektata globalnog značaja, uključujući i 4.500 arheoloških nalazišta, od kojih se devet nalazi na spisku svjetske baštine su pod kontrolom ID u Siriji i Iraku“, rekao je ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin.

Čurkin navodi da se otete umetnine uglavnom krijumčare >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << preko turske teritorije.

“Glavni centar za krijumčarenje predmeta kulturne baštine je turski grad Gazantrep gde se ukradene stvari prodaju na ilegalnim aukcijama“, naveo je Čurkin.

Ruski diplomata je naveo kako se deo nakita, kovanica i ostalih opljačkanih stvari prenosi u turske gradove Izmir, Mersin i Antaliju gdje kriminalne grupe proizvode lažne dokumente za njihovo porjeklo.

Turski zvaničnici nisu bili dostupni za komentar o ruskim navodima.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Ambasador Rusije

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.