Obamin pakleni plan: Američkim oružjem na rusku avijaciju u Siriji

Izvor: Vesti-online.com, 24.Okt.2016, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obamin pakleni plan: Američkim oružjem na rusku avijaciju u Siriji

Administracija američkog predsednika Baraka Obame razmatrala je mogućnost da sirijske pobunjenike snabde teškim naoružanjem, koje bi pomoglo "umerenoj opoziciji" da se zaštiti od avijacije i artiljerije Rusije, piše "Vašington post".

Na poslednjem sastanku Obame i njegovog tima za nacionalnu bezbednost razmatrano je pitanje da li sirijskoj opoziciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << koju podržava CIA, treba da bude dostavljeno novo oružje. Međutim, stvar se nije pomerila dalje od rasprave, plan nije ni odbijen niti odobren, navode novine.

"Ta neodređenost pokazuje sve veći skepticizam u administraciji o tajnom programu CIA u okviru kojeg su SAD u protekle tri godine obučavale i naoružavale hiljade sirijskih pobunjenika", piše američki list.

Kako se ističe u tekstu, za njegovu realizaciju se zalažu direktor CIA Džon Brenan i američki ministar odbrane Ešton Karter. Međutim, neki političari koji su ranije bili "dugogodišnje pristalice" tog programa, na primer državni sekretar Džon Keri, sada se prema njemu odnose sa skepsom. Keri se boji da bi snabdevanje novim oružjem moglo da se završi time da teroristi ubiju nekog iz ruske vojske, što bi dovelo do sukoba sa Moskvom.

"Program CIA je bio ključni element američke strategije za svrgavanje sirijskog predsednika Bašara al Asada. Međutim, američki političari smatraju da bi sada čak i njegova produžena verzija teško mogla da dovede SAD do željenog cilja zbog ruske intervencije u sirijskom sukobu, stoga će Obama najverovatnije prebaciti odgovornost za sudbinu programa na sledećeg predsednika", piše "Vašington post", pozivajući se na američke funkcionere.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije pomažu vojsci zvaničnih sirijskih vlasti u borbi protiv terorista. Moskva je u više navrata izjavljivala da je pogoršanje situacije u Alepu rezultat američkog neispunjavanja svojih obaveza u okviru rusko-američkih sporazuma. Konkretno, Vašington nije napravio nikakav napor da odvoji umerenu opoziciju od terorista.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.