Obama sa zvaničnicima o strategiji protiv ISIS-a

Izvor: VOA, 09.Sep.2014, 20:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama sa zvaničnicima o strategiji protiv ISIS-a

Predsednik Sjedinjenih Država, Barak Obama trebalo bi danas da se sastane sa visokim američkim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o strategiji za borbu protiv pobunjenika Islamske države u Iraku i Siriji – u cilju donošenja odluke da li da intenzivira vazdušne napade u toj oblasti.

Obama razmatra da li da počne sa napadima na uporišta Islamske države na istoku Sirije, ističući da je njegov cilj da degradria >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << i pobedi pobunjenike.

Američki predsednik sastaće se sa državnim sekretarom, Džonom Kerijem i četvoro najviših kongresnih lidera – vođom demokratske većine u Senatu Herijem Ridom, vođom republikanske manjine u Senatu Mičom Mekonelom, republikanskim predsednikom Predstavničkog doma Džonom Bejnerom i vođom demokratske manjine u Predstavničom domu Nensi Pelosi.

Barak Obama ističe da ima ovlašćenja da pokrene ofanzivu, međutim američki zakonodavci insistiraju da se pre bilo kakve vojne misije u Siriji, u Kongresu pokrene rasprava na temu američke politike u tom regionu. On je već odbaci mogućnost slanja američkih kopnenih trupa.

Obama će se u sredu obratiti javnosti preko televizije i saopštiti strategiju za borbu protiv Islamske države. U narednih nekoliko dana, vladini zvaničnici će o tome razgovarati sa svih 535 članova Kongresa.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju porast podrške javnosti planovima Sjedinjenih Država za dalje vazdušne napade na Islamsku državu - pogotovo posle video snimaka o odsecanju glava dvojici američkih novinara.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.