Obama obećao lov na ekstremiste

Izvor: Danas, 21.Avg.2014, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama obećao lov na ekstremiste

Vašington - Američke vazduhoplovne snage izvele su u sredu nove napade na uporišta ekstremističke organizacije Islamska država, koja je prethodno objavila snimak ubistva američkog novinara Džejmsa Folija i osvojila ogromne teritorije širom Iraka i Sirije.

Predsednik SAD Barak Obama je obećao neprestani „lov“ na ekstremiste, a Bela kuća je saopštila da je još početkom leta pokrenula tajnu misiju u Siriji, koja nije uspela da spase Folija i ostale Amerikance >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << taoce.

Obama je rekao da će „SAD raditi ono što mora da bi zaštitile svoje ljude“, ali nije obećao da će Amerika goniti pripadnike Islamske države i u Siriji, gde je prema rečima zvaničnika, Foli ubijen. Predsednikova administracija je, međutim, kasnije saopštila da je nekoliko desetina specijalaca početkom leta poslato upravo u Siriju sa zadatkom da spasu taoce, u čemu nisu uspeli. Stejt department nije razmatrao mogućnost pokretanja vojne operacije u Siriji. Obama već tri godine odbija da interveniše u tamošnjem građanskom ratu.

Zapadne države su obećale da će ubrzati slanje pomoći, posebno Nemačka, koja je objavila da će naoružavati iračke Kurde. Šef francuske diplomatije Loran Fabijus je rekao da je „besan“ zbog ubistva američkog novinara i naglasio da je to dokaz „kalifata varvarizma“.

Ekstremisti Islamske države su rekli da je Foliju odrubljena glava zbog vazdušnih napada američkih snaga na njihova uporišta i dodali da će i ostali taoci biti pogubljeni ukoliko SAD nastave operaciju. SAD su, međutim, nakon objave snimka ubistva američkog novinara sprovele još 14 vazdušnih napada, čime je njihov broj dostigao 84 od 8. avgusta.

Neimenovani američki zvaničnici su izjavili da će u Irak možda biti poslato još američkih vojnika, najviše 300, da pomognu da se obezbedi Bagdad, gde je smeštena američka ambasada. Iako, kako su zvaničnici rekli, još nije doneta zvanična odluka, u tom slučaju bi broj vojnika SAD u Iraku premašio hiljadu. Folijeva majka je rekla da se moli za preostale taoce koje drži teroristička pretežno sunitska grupa, a ubistvo svog sina je nazvala „čistim zlom“. S njom se složio i Obama, koji je rekao da „ni sam Bog ne bi prihvatio ono što su oni učinili juče i što rade svakog dana. Bićemo u pripravnosti i nećemo odustati“. On je apelovao na Vlade na Bliskom istoku da se ujedine da bi oslabile sve veću moć islamističke grupe. Islamska država je obećala da će eliminisati sve koje smatra jereticima u cilju stvaranja svoje države na teritoriji velikog dela Iraka i Sirije.

Na Bliskom istoku vest o brutalnom ubistvu američkog novinara dočekana je ponegde u tišini, čak i u Siriji i Iraku, gde je Islamska država najjača. Međutim, ljudi iz regiona su osudili ubistvo na društvenim mrežama i naglasili da ekstremisti godinama čine takva zverstva nad Sirijcima i Iračanima.

Favaz Gerges, direktor Centra za Bliski istok u Školi ekonomije u Londonu, naglasio je da akcije IS-a mogu da posluže kao poziv na buđenje ostalim vladama na Bliskom istoku. „Saudijska Arabija, Kuvajt, Emirati i čak Katar su sada dobili poruku. Mislim da je u proteklih nekoliko nedelja podignuta svest regionalnih sila da Islamska država predstavlja pretnju po samu društvenu teksturu i temelje državnog sistema“, rekao je Gerges i dodao da bi ubistvo američkog novinara moglo da pomogne da se intenziviraju napori američkih saveznika u regionu, kada je reč o hvatanju u koštac s tom pretnjom.

Jordan i Saudijska Arabija, koji se graniče sa Irakom, rasporedile su vojne snage duž granica da bi se sprečio svaki pokušaj ekstremista da napadnu. Iran, saveznik šiitske vlade u Bagdadu, poslao je vojne savetnike u Irak da pomognu organizaciju tamošnjih šiitskih milicija i odbranu svetilišta.

IS ima 15.000 boraca

Barak Obama dugo nije mogao da proceni koliku opasnost IS predstavlja za SAD i druge zemlje, ali kada je organizacija ostvarila znatne napretke i kada se njeno članstvo utrostručilo, tako da u njenim redovima sada ima, kako se procenjuje, 15.000 boraca, on je priznao da Islamska država može da postane ozbiljna pretnja po Amerikance.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.