Novinarka o ruskoj intervenciji u Siriji: Tako počinju svetski ratovi

Izvor: Vesti-online.com, 05.Okt.2015, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarka o ruskoj intervenciji u Siriji: Tako počinju svetski ratovi

Američka novinarka i publicistkinja, dobitnica Pulicerove nagrade En Eplbaum, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", upozorava da je vojna akcija Rusije u Siriji usledila pošto je zapad bio bez plana i kritikovala je Austriju zbog "pranja" ruskog novca.

Eplbaum smatra da intervencija u Sriji skreće fokus zapada, ali i ruskih medija sa Ukajine, konflikta u kojem se nije nazirao pozitivan kraj po Rusiju. Kaže da ruski predsednik Vladimir Putin želi svojom akcijom da ojača >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predsednika Sirije Bašar al Asada i spreči mogućnost revolucije u Rusiji.

Prema njenim rečima Putin možda nema plan, ali ima strategiju, koja glasi održavanje na vlasti time što ruskom stanovništvu pokazuje da snaga i oživljavanje Rusije zavisi samo od njega lično. Eplbaum ističe da je to i ruski način vođenja spoljne politike, koji je za zapad, koji ne razmišlja geopolitički, često čudan.

Ona naglašava da je zapad doprineo jačanju Putina, kritikujući američkog predsednika Baraka Obamu zbog stvaranja utiska da SAD žele da se povuku iz sveta i manje budu vojno prisutne preko Atlantika, što je otvorilo vakuum.

- I pošto zbog toga nema nikakve razumne zapadne strategije, Putin može da radi šta sada čini - podvukla je Eplbaum.

Obama, kako navodi, ne želi da vidi vojno rešenje u Siriji, ali istovremeno nije razvio diplomatsku soluciju, a po pitanju Ukrajine, gde se radi, kako je uverena, o vojnom konfliktu, on se oslonio i prepustio problem nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

Eplbaum smatra mogućim da će Putin iskoristiti predsedničke izbore u SAD za "hibridni napad na tri baltičke članice EU".

- Vlada Obame je već sada umorna od vlasti i ne predlaže nikakve nove ideje - kritikovala je Eplbaum svog predsednika, dodajući da bi NATO teško palo da odbrani takvu jednu invaziju.

Ona je podvukla da tako počinju svetski ratovi, koji se mogu sprečiti samo reformom NATO i povratku ka principu hladnoratovskog zastrašivanja, za šta su potrebna naoružanja, baze u srednoj i istočnoj Evropi. Dodaje da i pitanje informacionog rata treba shvatiti ozbiljno, jer, kako ističe, Rusija u celoj Evropi upotrebljava novac da promeni politiku tih zemalja.

Eplbaum je pozvala Austriju da prestane da "pere" ruski novac, dodajući da bi ako tako nastavi postala žrtva takve vrste korupcije. Spremnost za pranje ruskog novca, prema njenim rečima, jedan je od razloga zašto je Putin toliko dugo na vlasti.

- Zato što su zapadne države pomagale da se krade novac od ruske države i iznese iz zemlje, te i opere - smatra Eplbaum.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Eplbaum: Tako počinju svetski ratovi

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Okt.2015

Američka publicistkinja, dobitnica Pulicerove nagrade En Eplbaum, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", upozorava da je vojna akcija Rusije u Siriji usledila nakon što je zapad bio bez plana i kritikovala je Austriju zbog "pranja" ruskog novca...Ona smatra da intervencija u Sriji skreće fokus zapada,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.