Napadač na kanadski parlament džihadista?

Izvor: Prva.rs, 23.Okt.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadač na kanadski parlament džihadista?

Zehaf-Bibo bio je, kako je prenela agencija AFP, optuživan zbog droge i pljački i planirao je, kako je jedan njegov prijatelj rekao, da uskoro putuje na Bliski istok radi proučavanja islama i učenja arapskog jezika.

Motiv napada nije, zasad, otkriven, navela je francuska agencija.

BBC je naveo da nema zvaničnih potvrda da je napad u Otavi povezan sa Islamskom državom ili vojnom kampanjom Kanade protiv džihadista u Iraku i Siriji.

To je drugi napad >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << ove sedmice na kanadske vojnike - u ponedeljak je napadač naklonjen džihadistima ubio jednog i ranio drugog vojnika pucajući iz automobila.

Porodični prijatelj napadača u Otavi, Dejv Beturst, ispričao je da je Zehaf-Biboa sreo u džamiji pre tri godine i da tada nije imao ektremističke stavove ili da je pokazivao želju za nasiljem.

Međutim, to se posle promenilo i Zehaf Bibo mu je više puta rekao da je šejtan (đavo) prisutan svuda u svetu.
"Mislim da je bio mentalno oboleo", rekao je Beturst, koji je ubijenog napadača poslednji put video pre šest sedmica u džamiji u području Vankuvera.

Tada mu je rekao da namerava da ode uskoro na Bliski istok radi učenja islama i arapskog jezika.

Zehaf-Bibo ubio je u sredu kanadskog vojnika koji je čuvao spomenik i potom je provalio u zgradu parlamenta nedaleko od spomenika, gde je došlo do opšte pucnjave, pre nego što je napadač ubijen.

Premijer Kanade Stiven Harper poručio je danas da Kanadu "nikada neće zastrašiti" i obećao je da će se borba protiv terorističkih organizacija udvostručiti.
"To će nas dovesti do toga da ojačamo našu odlučnost i da udvostručimo naše napore i da agencije za nacionalnu bezbednost preduzmu sve neophodne korake da identifikuju i bore se protiv pretnji i čuvaju bezbednost Kanade ovde kod kuće", rekao je Harper.
 
SAD nude pomoć Kanadi
Sjedinjene Američke Države ponudile su pomoć Kanadi posle pucnjave, saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik Barak Obama i kanadski premijer Harper razgovarali su telefonom o današnjem incidentu, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest, a prenosi Rojters. Obama je u razgovoru sa Harperom poručio da su misli i molitve Amerikanaca uz kanadski narod i ukazao na snažne američko-kanadske odnose.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.