Napad Asadovih snaga, 27 mrtvih

Izvor: RTS, 24.Apr.2014, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad Asadovih snaga, 27 mrtvih

Najmanje 27 osoba stradalo u vazdušnom napadu na pijacu u selu na severu Sirije. Sve žrtve civili, među njima troje dece.

Vazdušni napad izvele su snage sirijskog režima, a to selo je pod kontrolom pobunjenika, saopštili su opozicioni aktivisti.

"Broj osoba koje su ubijene u jutrošnjem vazdušnom napadu na pijacu u selu Atareb povećan je na 27, uključujući dve žene i troje dece", saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, javlja AFP, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prenosi Tanjug.

Direktor ove organizacije Rami Abdel Rahman rekao je da su svi koji su ubijeni bili civili.

Opozicioni aktivisti su objavili video-snimak na kojem su prikazane scene haosa, sa telima koja leže među ruševinama na pijaci.

Današnji napad je izveden u okviru vazdušne ofanzive velikih razmera na oblasti pod kontrolom pobunjenika širom provincije Alep, kao i na istoimeni grad, koja je otpočela polovinom decembra, navodi francuska agencija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u toj ofanzivi ubijeno na stotine ljudi, uglavnom civila, a hiljade porodica su prisiljene da napuste svoje domove.

Delovi grada i pokrajine Alep su izvan vojne kontrole od 2012. godine, podseća AFP.

Organizacija "Hjuman rajts voč" optužuje sirijski režim za katastrofu koju izaziva svojim vazdušnim napadima na tu oblast.

U sirijskom sukobu, koji je počeo u martu 2011. godine nakon što je režim predsednika Bašara el Asada preduzeo oštre mere protiv demonstranata koji su tražili političke promene, do sada je ubijeno više od 150.000 ljudi, a skoro polovina stanovništva je napustila svoje domove.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.