Najtragičnije fotografije rata u Siriji: Reporter je spašavao dete, ali kad se vratio na mesto zločina, potpuno se slomio (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 19.Apr.2017, 00:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najtragičnije fotografije rata u Siriji: Reporter je spašavao dete, ali kad se vratio na mesto zločina, potpuno se slomio (FOTO)

Još jedna fotografija koja je nastala prošle nedelje za vreme bombaškog napada na autobuse koje su prevozili ljude iz opkoljenih sirijskih sela privukla je veliku pažnju svetske javnosti. U tom napadu u kom je poginulo 126 ljudi, na licu mesta je bio fotoreporter i aktivista Abd Alkader Habak koji je s fotoaparatom čekao buseve.

U jednom trenutku bomba je eksplodirala, a Habak je pao u nesvest. Međutim, kada se osvestio, frapirao se.

- Bilo je grozno, pravi horor. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Gledao sam decu kako umiru ispred mene. Zajedno s kolegama bacio sam aparat i krenuo da spašavam ljude - rekao je Habak za CNN.

Odmah je dotrčao do jednog deteta, ali bilo je prekasno.

- Dotrčao sam do drugog, ali u tom trenutku sam čuo da neko viče "makni se od njega, već je mrtvo".

بعض الصور تظهر زملاء مصورين وصحفيين تخلوا عن السبق الصحفي لاداء واجبهم باسعاف ضحايا العمل الارهابي في #الراشدين سواء كان شيعياً أم سنياً. pic.twitter.com/Ov51D5cjlX

— أَحمَد Primo (@PrimoAhmad) April 15, 2017

Na sreću, taj što je vikao je pogrešio jer je dečak još davao znake života. Habak ga je uzeo u naručje i počeo da trči prema sigurnijoj zoni. Svo to vreme kamerom ih je snimao drugi fotoreporter Muhammad Alrageb.

- Razmišljao sam da li da pomažem ljudima ili da nastavim da snimam. Na kraju sam odlučio da snimam i pokažem svetu sav užas koji se ovde dogodio. Ali ponosan sam na svog prijatelja Habaka...

الزميل @AbdHabak يبكي دموع العجز والألم على ضحايا التفجير الارهابي. عبد القادر يعرف التهجير وتجرع مرارته حين خرج من #حلب الى ذات المنطقة. pic.twitter.com/9n7GJBRDHY — أَحمَد Primo (@PrimoAhmad) April 15, 2017

Habak je uspeo da povređenog dečaka odnese do ambulantnog vozila. Još uvek nije poznato da li je preživeo.

Nakon toga se vratio na mesto napada, ali je zatekao decu koja su nepomično ležala na tlu. Svih 68-oro je bilo mrtvo. Habak se, očekivano, nakon toga potpuno slomio. Fotografija, koja će ući u istoriju, prikazuje potpuno slomljenog čoveka kako kleči na kolenima i plače nad mrtvim telom nevinog dečaka.

@AbdHabak tell the story to the world ..

This is the immediate aftermath of a bomb attack on evacuee buses in Syria.

Via: @Channel4News pic.twitter.com/FtXgMxSa5i

— أَحمَد Primo (@PrimoAhmad) April 17, 2017

- Emocije su me uništile. Ono čemu smo ja i moje kolege prisustvovali je neopisivo - rekao je Habak za CNN.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.