Nadamo se da je košmar oko Palmire gotov

Izvor: B92, 24.Mar.2016, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nadamo se da je košmar oko Palmire gotov"

Damask -- Sirijski zvaničnici saopštili su da je "košmar" bitke za Palmiru ''verovatno završen'' nakon što je sirijska vojska ušla u taj drevni grad.

Palmira je oko godinu dana bila pod kontrolom džihadista Islamske države.

Šef Departmana za antiku i muzeje u Damasku Mamun Abdulkarim izrazio je nadu da je šteta koju su islamisti naneli istorijskom blagu Palmire manja nego što se u početku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mislilo.

Snage Islamske države uništile su mnoge spomenike u Palmiri iz rimskog doba, među kojima su hram Bel, star 2.000 godina, i čuvena Trijumfalna kapija.

Grad Palmira, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, bio je pod opsadom Islamske države od maja prošle godine.

Mamun Abdulkarim izjavio je danas da je bitka za Palmiru ''bitka za kulturu celog sveta i za sve koji veruju u zajedničke civilizacijske tekovine čovečanstva''.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.