NEUZVRAĆEN POZIV Erdogan bi sastanak sa Putinom: Predsednik Rusije ignoriše moje pozive!

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEUZVRAĆEN POZIV Erdogan bi sastanak sa Putinom: Predsednik Rusije ignoriše moje pozive!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja "ne želi tenzije sa Rusijom", nakon što je turski avion u utorak oborio ruskog bombardera na granici sa Sirijom.

Kremlj je danas saopštio da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu 30. novembra.

- Predlog turske strane o sastanku na nivou šefova država upućen je predsedniku. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << To je sve što mogu da kažem - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Putin i Erdogan će, kako je najavljeno, prisustvovati globalnom samitu o klimi koji će u Parizu početi 30. novembra, navodi britanska agencija.

Inače, Erdogan se juče u intervjuu za francusku TV stanicu "France 24" javnosti obratio pomirljivim tonom, ali je ponovo odbio da se izvini za incident.

On je ponovio stav Turske da je ruski avion odbio da se identifikuje i da je "ignorisao upozorenja" da napusti vazdušni prostor Turske.

- Da smo znali da je u pitanju ruski avion, možda bismo drugačije delovali. Ali, naši piloti znaju pravila angađovanja i njihova je dužnost da štite naš vazdušni prostor - rekao je turski predsednik.

Turski lider napomenuo je da je lično na Samitu G20 skrenuo pažnju ruskom predsedniku da ne narušavaju turski vazdušni prostor jer bi moglo doći do ovakvih incidenata.

- Ni od jedne suverene države ne može se očekivati da ne koristi pravo da se štiti - dodao je Erdogan.

Ruski zvaničnici oštro su reagolvali na obaranje njihovog bombardera u utorak, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ceo incident je opisao kao "provokaciju".

Ruska vlada pripremila je juče pregršt ekonomskih osvetničkih mera i pozvala sve ruske državljane da napuste Tursku.

Moskva osporava turske tvrdnje da je njihov avion narušio turski vazdušni prostor zbog čega je Kremlj tražio i formalno izvinjenje.

Erdogan je rekao da je Turska sve vojne podatke o incidentu prosledila ruskim vojnim vlastima, dodajući da su podaci dobijeni "od NATO saveznika":

Izbegavajući odgovor na pitanje da li je spreman da se izvini, Erdogan je rekao da Rusija nije uspela da protumači sopstvene podatke, te da Putin ignoriše njegove pozive.

- Moramo da razgovaramo o tome šta se dogodilo, ali Putin ne odgovara na moje pozive - rekao je Erdogan.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.