NEMAČKI VELT: Rusija javno ponižava Belu kuću

Izvor: Kurir, 05.Okt.2015, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAČKI VELT: Rusija javno ponižava Belu kuću

Sirija je bila glavobolja za Baraka Obamu, ali sada će, izgleda, postatiteška migrena, koja će američkog predsednika mučiti do odlaska sa funkcije predsednika - smatra dopisnik lista Velt Klemens Vergin.

BERLIN - Rusija je nadigrala Ameriku u Siriji, iskoristila je neodlučnost Baraka Obame i sada planira da "izvrgne ruglu i javno ponizi američku vlast" - tvrdi nemački "Velt".

>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Sirija je bila glavobolja za Baraka Obamu, ali sada će, izgleda, postati "teška migrena", koja će američkog predsednika mučiti do odlaska sa funkcije predsednika - smatra dopisnik lista Klemens Vergin.

Zaštitnici Obame tvrde da u dugoročnoj perspektivi Rusija ima "slabe karte".

"Međutim, za igrača s slabim kartama Putin začuđujuće dobro vodi vanjskopolitičku igru", primećuje "Velt".

List navodi da ovo nije prvi slučaj da Putin, koji je spreman da rizikuje, iznenadi neodlučnog i opreznog Obamu.

"U svakom slučaju, Putin, izgleda, Obamu poznaje bolje nego što Obama poznaje ruskog predsednika" - zaključuje "Velt".

Operacija ruske avijacije u Siriji nije Americi ostavila prostor za manevar.

Američki vojni službenici priznaju da nisu u stanju da zaštite svoje saveznike, tzv. "umjerenu opoziciju" i javno ističu da - ne žele sukob sa Rusijom.

"Nećemo obarati ruske avione. Ne planiramo da napadnemo njihove aerodrome u Siriji i nemamo nameru da borcima opozicije isporučimo prenosive protivvazdušne raketne sisteme", saopštio je Pentagon.

Američki senator Bob Korker tvrdi da su se SAD našle u situaciji u kojoj im je preostalo vrlo malo mogućnosti, ako ih uopšte ima.

Njegov stav podržava i bivši direktora CIA Džon MekLaflin koji ističe da su svi američki potezi "uslovljeni prisustvom i uticajem Rusije".

Danas Bela kuća pokušava da sačuva obraz kao slaba opozicija Putinu - procjenjuje "Velt".

Obamin savjetnik za pitanja bezbjednosti Ben Rodis rekao je da su " glavni interesi Amerike prije u Aziji, nego u Siriji", a portparol Džoš Ernest smatra da će operacija u Siriji "skupo koštati Rusiju", jer će od nje napraviti islamističku metu.

Autor: SRNA

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.