Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 06:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJBOGATIJE SELO NA SVETU NE ŽELI IZBEGLICE "Platićemo koliko god treba samo da nam ne dolaze"

Obervil-Lieli važi za najbogatije selo na svetu. U ovom bajkovitom selu nedaleko od Ciriha živi svega 2.200 stanovnika među kojima ima čak 300 milionera. Ipak, iako su tako bogati, stanovnici Obervil-Liela ne žele da prihvate da se u njihovom mestu nastane izbeglice iz Sirije i drugih ratnih područja i spremni su za to i da plate.

Switzerland's super rich Oberwil-Lieli village where asylum seekers are banned - Daily >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mail https://t.co/uY1WaA6AWT pic.twitter.com/KFYyTKJ4uT

Prema sistemu kvota, Švajcarska bi trebalo da udomi 50.000 izbeglica koje će biti razmeštene u 26 kantona. Planirano je da njih 10 bude smešteno u Obervil-Lieliju, ali su stanovnici ovog sela na referendumu početkom maja, rezultatom 52 naspram 48 odsto, izglasali da kod njih izbeglice nisu dobrodošle.

- Ne želimo ih ovde. O tome se radi. Ceo život smo radili naporno i imamo divno selo koje ne želimo da upropastimo. Mi ne možemo da primimo izbeglice, oni se ne bi uklopili ovde - rekao je jedan od stanovnika sela brtitanskom Dejli Mejlu.

The only place in the world where asylum seekers are BANNED - in #OberwilLieli, #Switzerlandhttps://t.co/HGkiw146t7 pic.twitter.com/QeJn3bEa4g

Obervil-Lieli udaljen je od Ciriha svega 16 kilometara. Uprkos činjenici da je tako blizu glavnom gradu, saobraćaja gotovo da nema.

Tiho i mirno mesto sređeno je do najsitnijih detalja. Cena kuća prelazi i milion funti, a stopa kriminala je nula.

Dolazak migranata mogao bi sve to da promeni kažu oni koji su protiv, dok sa druge strane stižu optužbe da je takav stav rasisitički.

"SUDBINA 12 SREĆNIKA" Kako danas žive izbeglice koje je papa odveo u Rim

Na čelu Obervil-Lielija je gradonačelnik Andreas Glarner koji odluku svojih sugrađana u potpunosti podržava, ali kritike da je u pitanju rasizam kategorički odbija.

- Odbijanje takvog predloga je protest što nam je naša vlada nametnula tako nešto. Izbeglicama je potrebna pomoć, slažem se, ali bolje je pomoći im u kampovima koji su blizu njihove kuće. Možemo da pošaljemo novac kao pomoć, ali ukoliko ih udomimo ovde, šaljemo pogrešnu poruku. I drugi će krenuti njihovim putem, rizikujući živote ilegalnim prelaskom preko mora i plaćanjem krijumčara ljudi. Oni ne govore naš jezik. Deca migranata, koja takođe ne govore jezik, moraće da idu u naše škole, što znači da će biti potrebno obratiti posebnu pažnju na njih - rekao je Andreas Glarner, član švajcarske decničarske partije SVP.

Das Gegenteil von Oberwil-Lieli: Trotz Asylzentrum gibt es hier nicht mal eine SVP https://t.co/4W1Px0kaeP pic.twitter.com/tiqFSr0cXB

Kao još jedan od razloga zbog kog bi migranti trebalo da potraže drugo mesto za život gradonačelnik je naveo manjak posla. Većinu stanovnika ovog sela čine penzioneri, a fabrika nema. Tek poneka farma i poneka mala firma.

Većina građana koji su protiv dolaska migranata kao razlog navode bezbednost posebno žena, pozivajući se na incidente poput onih kada je grupa migranata u Kelnu tokom novogodišnje noći napala više desetina žena.

Pročitajte još:

Nakon odluke na referendumu, Obervil-Lieli moraće da plati kaznu zbog odbijanja da udomi migrante u visini od 206.000 švajcarskih funti za godinu dana. Kazna će biti plaćena iz lokalnog budžeta koji iznosi čak 5 miliona švajcarskih funti godišnje prikupljenih gotovo isključivo od poreza.

Protiv kazne niko nema ništa protiv, čak su spremni da izdvoje i više ako treba, a gradonačelnik kaže da će građani plaćati kaznu svake godine ako je potrebno, samo da migranti na dolaze u njihovo selo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.