Militanti bez oružja i civili napuštaju Alepo

Izvor: Vostok.rs, 20.Okt.2016, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Militanti bez oružja i civili napuštaju Alepo

Militanti bez oružja, kao i ranjenici, bolesnici i starije osobe napuštaju istočne delove sirijskog grada Alepa u okviru sporazuma sa vladom Sirije, navodi državna agencija SANA.

Damask je ranije objavio da je povukao svoje vojne jedinice sa puteva evakuacije iz istočnih kvartova, gde su se nalazili militanti pod opsadom.

„Militanti bez oružja, kao i grupa ranjenika, bolesnika i starijih osoba izašla je iz istočnih naselja Alepa ka severnim predgrađima preko specijalnih koridora koje je otvorila sirijska vojska u koordinaciji sa ruskom stranom“, izjavio je dopisnik sa lica mesta. U ponedeljak je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba vojske Rusije general-pukovnik Sergej Rudskoj izjavio da će „humanitarna pauza“ biti uvedena u Alepu 20. oktobra kako bi se omogućio izlaz iz grada kako militantima, tako i civilima.

On je dodao da će od 8 do 16 časova u oblasti Alepa ruska vojska i sirijske vladine snage obustaviti napade.

Rudskoj je istakao da će u Alepu u okviru „humanitarne pauze“ ujutro biti otvorena dva koridora za izlaz militanata i šest za civile. U utorak je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio da se od 10 časova 18. oktobra obustavljaju napadi ruske avijacije i vazduhoplovnih snaga Sirije u oblasti Alepa, što je potrebno za uvođenje „humanitarne pauze“.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.