MSP: Ne zatvaramo ambasade u Siriji, Iraku i Libiji

Izvor: RTS, 27.Avg.2014, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MSP: Ne zatvaramo ambasade u Siriji, Iraku i Libiji

Sve dok postoje uslovi za pružanje konzularne zaštite građanima Srbije, neće se zatvarati diplomatsko-konzularna predstavništva u kriznim područjima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

MSP je navelo da srpske diplomate, uprkos rizicima s kojima se suočavaju, nisu napustile Siriju, Irak i Libiju, prenosi Tanjug.

U ambasadi Srbije u Damasku radi otpravnik poslova i petoro lokalnih službenika, sirijskih državljana. Ostatak diplomatskog osoblja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je 2012. godine iz bezbednosnih razloga premešten u Bejrut, odakle prati dešavanja u Siriji, što je praksa velikog broja zemalja.

Kako se ističe u saopštenju, prošle nedelje je na adresu ambasade stigla pretnja sa logom terorističke organizacije Islamska država, upućena lokalnom sirijskom osoblju, o čemu su odmah obavešte nadležne službe bezbednosti.

"Koliko nam je poznato, slična poruka upućena je sirijskim službenicima u svim trenutno aktivnim diplomatskim predstavništvima u Damasku, a Republika Srbija već je preduzela i nastaviće da preduzima sve mere opreza kako bi sačuvala bezbednost osoblja svoje ambasade u glavnom gradu Sirije", navodi se u saopštenju.

Beogradska štampa je juče objavila, pozivajući se na diplomatske krugove, da je Islamska država zapretila smrću osoblju ambasade Srbije u Damasku ukoliko u roku od sedam dana ne napuste zgradu.
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.