Lavrov:Rusija spremna da učestvuje u operacijama protiv džihadista u Raki

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Maj.2016, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov:Rusija spremna da učestvuje u operacijama protiv džihadista u Raki

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da je Rusija spremna da se pridruži Demokratskim snagama Sirije i koaliciji pod vođstvom SAD u operacijama proterivanja džihadista Islamske države iz njihovog uporišta u Raki.

"Sa sigurnošću mogu da kažem da je Rusija spremna da se učestvuje u operacijama u Raki zajedno sa Demokratskim snagama Sirije i koalicijom pod vođstvom SAD", rekao je Lavrov novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Taškentu, reagujući na saopštenje Demokratskih snaga Sirije o započinjanju ofanzive na Raku.

On je dodao da su preuzimanje Rake i iračkog grada Mosula najvažniji ciljevi antiislamističke koalicije i izrazio uverenje da će oslobađanje tih gradova biti moguće uz učešće ruskih snaga.

Demokratske snage Sirije, sastavljene od "Kurdskih odreda samoodbrane" i arapskih pobunjeničkih grupa, saopštile su danas da su uz podršku koalicije pod vođstvom SAD započele operaciju proterivanja džihadista Islamske države iz njihovog uporišta u Raki.

Lavrov je potvrdio da su se Moskva i Vašington saglasili da treba učiniti mnogo više od obične razmene informacija i koordinisati akcije u borbi protiv terorizma.

Pentagon je u petak odbacio mogućnost sprovođenja zajedničkih operacija sa Rusijom u Siriji i saopštio da je sa Moskvom diskutovano samo o poštovanju sporazuma o prekidu vatre.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je nedavno da je Rusija predložila SAD i međunarodnoj vojnoj koaliciji pod vođstvom Vašingtona izvođenje zajedničkih napada na džihadiste u Siriji, počev od 25. maja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: S opozicijom i SAD da proteramo džihadiste

Izvor: B92, 24.Maj.2016

Moskva -- Rusija je spremna da se pridruži Demokratskim snagama Sirije i koaliciji pod vođstvom SAD u proterivanju džihadista iz Rake..."Sa sigurnošću mogu da kažem da je Rusija spremna da učestvuje u operacijama u Raki zajedno s Demokratskim snagama Sirije i koalicijom pod vođstvom SAD", rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.