Izvor: Blic, 27.Sep.2016, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri: Bombardovanje Alepa umanjuje šanse za sirijski dogovor

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da vlade Sirije i Rusije imaju za cilj da "zauzmu Alepo i unište ga u tom procesu".

- Dok oni gađaju Alepo, neselektivno bacaju bombe, ubijaju žene i decu, razgovor o vladi nacionalnog jedinstva je prilično komplikovan - izjavio je Keri, dodajući da su saopštenja sirijske vlade "gotovo beznačajna".

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid el Moalem izjavio je ranije danas da je primirje i dalje održivo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je vlada spremna da bude deo vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bila i opozicija.

Moalem smatra da komunikacija koja se nastavlja između šefova diplomatija SAD i Rusije Džona Kerija i Sergeja Lavrova pokazuje da sporazum o prekidu vatre koji su postigli pre dve sedmice "nije mrtav".

Bela kuća je u međuvremenu saopštila da je teško zamisliti bilo kakvu vojnu operaciju s Rusijom u Siriji jer Moskva ne ispunjava svoje obaveze predviđene sporazumom o primirju.

Pročitaj još:

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je da se situacija u Alepo još više pogoršala tokom vikenda.

Portparol ruskog ministra spoljnih poslova Dmitrij Peskov izjavio je danas da je primirje neefikasno, ali da Moskva ne gubi nadu da će biti nađeno političko rešenje sirijske krize.

Kremlj je, međutim, zabrinut, dodao je Peskov, da "teroristi koriste primirje kako bi se regrupisali, obnovili arsenal i pripremili za napade".

Peskov je, povodom kritika Vašingtona i Londona zbog ruskog delovanja u Siriji, rekao da takva retorika može da nanese ozbiljnu štetu procesu pomirenja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.