“Katar finansira ekstremiste u Iraku“

Izvor: Vesti-online.com, 20.Avg.2014, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Katar finansira ekstremiste u Iraku“

Katar finansira ekstremistički pokret "Islamska država" koji deluje u Siriji i Iraku, ocenio je u sredu nemački ministar za ekonomsku saradnju i razvoj Gerd Miler.

Nemci tvrde da Katar naoružava pripadnike ekstremističkog pokreta "Islamska država"

 

"Potrebno je postaviti pitanje ko naoružava i finansira snage `Islamske države`. Reč je o Kataru", rekao je Miler za njemačku televiziju ZDF.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
 

Nemačka je među državama koje isporučuju oružje Kataru, a nemačko Ministarstvo ekonomije navodi da je izvoz nemačkog oružja 2012. godine iznosio 4,7 milijardi evra, od toga je 673 miliona evra od izvoza Kataru.

 

U poslednje vreme nemački političari raspravljaju o neophodnosti slanja oružja u Irak za borbu protiv terorizma.

 

Za Nemačku je uključivanje u konflikte kontroverzno pitanje, s obzirom na istoriju te zemlje u dva svetska rata, zbog čega vlada u Berlinu nerado šalje trupe u strane zemlje u kojima traju sukobi, a nikad ne upućuje oružje u ratne zone, podsjeća AFP.

 

Bundesver isporučuje humanitarnu pomoć, šatore i medicinsku opremu iračkim izbeglicama.

 

Austrija: Uhapšeno devet militanata

Austrijska policija uhapsila je devet osumnjičenih da su planirali da se priključe islamskim militantima u Siriji, saopšteno je iz državnog tužilaštva u Beču. Džihadisti su uhapšeni u blizini granice i u toku su njihova saslušanja. U sukobima u Siriji, prema procjenama austrijskih vlasti, učestvuje stotinjak boraca iz Austrije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.