Izvor: Blic, 24.Jul.2016, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIJUMČAR IZ ALEPA Ovaj čovek svaka dva meseca odlazi u Siriju da bi uradio nešto PREDIVNO

Uprkos rizicima, Rami Adham svaka dva meseca putuje u Siriju. Opasnost kojoj se izlaže ga ne plaši, jer je njegov cilj retko human u brutalnom ratu koji još traje u toj zemlji. Rami rizikuje da bi sirijskoj deci dostavio nešto što će im bar na kratko ulepšati teške dane - igračke.

Aleppo : The "Toy Smuggler" Rami Adham delivers joy to children long deprived of playthings. https://t.co/C5bjQPbc21 pic.twitter.com/LExfzVeyz2

Humanitarnu pomoć prvi put je doneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u bombama razrušeni Alepo. Uz pakete hrane i odeće, poneo je 25 plišanih meda i 36 barbika. Nije planirao da ih ponese, ali njegova ćerka Jasmin, insistirala je da ponese i njih. Tata joj je obećao da će joj kupiti novu barbiku kada se bude vraćao kući.

- Prvi put sam tada bio u izbegličkom kampu. Nosio sam im hranu, ali sam shvatio da su se deca više obradovala igračkama - kaže Rami.

Tada je shvatio šta je njegova misija u Siriji. U Finskoj, gde živi, dva meseca prikuplja igračke od donatora, a onda kreće na put da igračke odnese deci izbeglicama.

- Igračke čine da deca osećaju da neko brine o njima. Moj sin se seća igračke koju je dobio više nego bilo čega drugog iz škole - kaže Basam, otac dečaka iz škole u gradu Atmehu, koji je Rami posetio tokom Ramazana.

Rami Adham, Si 'Penyelundup Mainan' untuk Suriah https://t.co/osw6a8w9B5 pic.twitter.com/6uvm9HngDH

Mali broj dece, od tri miliona koliko živi u izbegličkim kampovima u Siriji, ima priliku da ide u školu. Većina je prinuđena da radi, pa je samim tim uloga ovog "krijumčara igračaka" još značajnija. Deci koja moraju prerano da odrastu on donosi osmeh i radost.

Sa svakim dolaskom u Siriju, Rami sa sobom donese 80 kilograma igračaka. Da bi ih dostavio tamo gde je to najpotrebnije, dešavalo se da mora da prođe kroz delove zemlje gde borbe i dalje traju, a jednom je bio i pod rafalnom paljbom. Takođe, mora da vodi računa da ne padne u ruke džihadista, jer njih negova humana misija ne interesuje, pa bi verovatno završio u jednom od njihovih surovih zatvora.

Pročitajte još:

- Od 2011. godine bio sam 27 puta u Siriji. Svaki put je bilo opasno. Stanje ovde je strašno - kaže Rami.

Tu nije kraj njegove humane misije. Ramijeva organizacija pruzela je na sebe brigu o dece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja u razrušenom regionu Alepo.

- Najteže mi je palo što je šest siročića o kojima je moja organizacija brinula poginulo u ratu. Deca ovde se suočavaju samo sa smrću i užasima, zato su im igračke bitne - kaže Rami.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.