Izraelska armija gađala pozicije u Siriji, u odgovoru na minobacačku vatru

Izvor: Blic, 22.Apr.2017, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska armija gađala pozicije u Siriji, u odgovoru na minobacačku vatru

Izraelska armija je večeras saopštila da je gađala pozicije u Siriji, kao odgovor na ispaljivanje tri minobacačke mine koje su pale na deo Golanske visije pod okupacijom Izraela.

U ekploziji mina nije bilo povreda, ni štete, dodaje se u saopštenju. Vojna portparolka je rekla da je to verovatno rezultat unutrašnjih borbi u Siriji.

Ona je navela da je izraelska armija napala pozicije odakle su mine ispaljene, ne želeći da ulazi u detalje.

Minobacačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vatra iz Sirije je česta na strateškom Golanu koji je delom pod okupacijom Izraela. Te dve zemlje su tehnički još u ratu od 1967. godine.

Izrael od tada drži pod okuacijom 1.200 kilometara kvadratnih Golana. Ta teritorija je anektirana 1981. godine, što međunarodna zajednica nije priznala.

Preostalih 510 kvadratnih kilometara je pod sirijskom kontrolom.

Linija prekida vatre na Golanu je relativno mirna godinama, ali je situacija napeta od početka šestogodišnjeg građanskog rata u Siriji.

Izrael nastoji da se drži po strani od tog rata, ali odgovara na prelivanje vatre preko granice na Golanu.

Izraelske vazduhoplovne snage međutim napadaju konvoje oružja koje je navodno namenjeno libanskom Hezbolahu koji se bori na strani snaga sirijskog predsednika Bašara-al Asada.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.