Izbeglicama se smučilo u Jordanu, vraćaju se u Siriju

Izvor: Vesti-online.com, 05.Okt.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglicama se smučilo u Jordanu, vraćaju se u Siriju

Zbog teških uslova života u egzilu sve veći broj sirijskih izbeglica iz Jordana vraća se u ratom opustošenu domovinu.

Posle drastičnog smanjenja humanitarne pomoći, većina izbeglica ne može da preživi u izgnanstvu, ne mogu da plate krijumčarima da ih prebace u Evropu, a neki su i nostalgični i žele da se vrate kući.

Sve masovniji povratak u Siriju ukazuje na činjenicu da uslovi u zemljama koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << prihvataju izbeglice postaju sve nepodnošljiviji, navodi se se u izjavama izbeglica i humanitarnih zvaničnika.

- Prestali smo da dobijamo bilo kakvu pomoć – rekao je 47-godišnji Adnan u Zatari, izbegličkom kampu na severu Jordana, udaljenom oko deset kilometara od granice sa Sirijom.

Adnan, koji nije želeo da kaže svoje prezime zbog straha od eventualnih posledica, odlučan je da se zajedno sa članovima svoje porodice autobusom vrati do granice sa Sirijom.

UNHCR sa zabrinutošću posmatra sve veći broj povarataka u Siriju.

- Ovi ljudi prave opasne odluke - rekao je Endrju Harper, šef UNHCR-a u Jordanu i dodao da je povratak izbeglica, uglavnom žena i dece, u ratom razorenu Siriju dokaz neuspeha međunarodnog režima zaštite.

U toku je peta godina kako više od četiri miliona Sirijaca beži od građanskog rata u svojoj zemlji. Većina njih smestila se u urbanim sredinama Turske, Libana i Jordana.

S obzirom da na to da im je zabranjeno da se legalno zaposle, osuđeni su isključivo na sporedne poslove i bukvalno zavise od humanitarne pomoći. Zato su efekti poslednjih smanjenja finansijskih sredstava humanitarnim agencijama, pre svega Svetskom programau za hranu, poražavajući.

U Jordanu je najteže pogođeno više od pola miliona izbeglica smeštenih u urbanim sredinama, dok oko 100.000 izbeglica smeštenih u izbegličkim kampovima nisu pogođeni najnovijim smanjenjem.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Jordan: Sve veći broj izbjeglica se vraća u Siriju

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2015

AMAN - Zbog teških uslova života u egzilu sve veći broj sirijskih izbeglica iz Jordana vraća se u ratom opustošenu domovinu...Nakon drastičnog smanjenja humanitarne pomoći, većina izbjeglica ne može da preživi u izgnanstvu, ne mogu da plate krijumčarima da ih prebace u Evropu, a neki su i...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.