Iz Bosne stiglo 200 džihadista

Izvor: Vesti-online.com, 31.Mar.2015, 06:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Bosne stiglo 200 džihadista

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) raspolaže informacijama da je od izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku u tim državama boravi ili je boravilo između 150 i 200 državljana BiH. Od tog broja, do sada je poginulo oko 30 osoba.

U odnosu na podatke s kraja prošle godine, kako su preneli sarajevski mediji, uočljivo je povećanje broja državljana BiH na ratištima u Siriji i Iraku, ali nije poznato >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da li je ta povećana brojka rezultat tačnijih informacija o broju državljana BiH koji su otišli da se bore na strani Islamske države ili je zaista od kraja prošle godine prisutna tendencija većeg broja odlazaka na ratište.

Kada je u pitanju broj poginulih, veruje se da je ta brojka i veća od 30, budući da se za mnoge građane BiH uopšte ne zna da li se nalaze na stranim ratištima, a njihove porodice nemaju nikakve informacije o njihovoj sudbini.

Ove informacije objavljene su dva dana nakon što je američki senator Ričard Blek izjavio da u BiH postoji značajna grupa simpatizera Islamske države, dok mnogi Bošnjaci putuju u Siriju i Irak da im se pridruže, izvode terorističke akcije u BiH ili pomažu u kreiranju "Crnog koridora" za ulazak Islamske države u Evropu. O navodima Ričarda Bleka "Vesti" su izvestile juče, uz napomenu da je ovo prvi put da neki visoki američki funkcioner govori o opasnosti od Islamske države u BiH.

U tom smislu, interesantna je reakcija predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića koji je ocenio da se u BiH ključ bitke protiv islamskog terorizma oličenog u Islamskoj državi nalazi u rukama političkih i religijskih vođa bošnjačkog naroda!

- Oni moraju biti svesni da su upravo muslimani u svetu najveće žrtve terora Islamske države. Upravo bi Bošnjaci bili najveće žrtve, ukoliko bi radikalni islam, odnosno Islamska država, prodrli u BiH - rekao je Ivanić.

Po njemu, političke i religijske vođe Bošnjaka sve više se distanciraju od islamskog terorizma, što je posebno uočljivo posle najnovijih ekstremističkih poteza Islamske države.

- Ujedno su se i institucije BiH najozbiljnije uključile u bitku protiv Islamske države, a pred pravosudnim organima BiH u toku su procesi zbog terorističkih napada na policijsku stanicu u Bugojnu i na američku ambasadu u Sarajevu - rekao je Ivanić.

* Bosna crni koridor za džihad

* Krvlju sam pisao istoriju BiH

* Zastava Islamske države ponovo se vijori u Bosni

* Mladić iz BiH poginuo u Siriji, vrbovan u Nemačkoj

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.