Islamska država uništila deo Belovog hrama u Palmiri

Izvor: Večernje novosti, 31.Avg.2015, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Islamska država uništila deo Belovog hrama u Palmiri

Ekstremistička grupa Islamska država uništila je deo drevnog hrama u sirijskom gradu Palmiri, saopštili su danas sirijski aktivisti. Meta ekstremista bio je Belov hram, jedna od najznačajnijih građevina iz antičkog doba na Bliskom istoku. Za sada nije poznato kolika je šteta naneta Belovom hramu, navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava, a prenosi Rojters. Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući na ulazu u muzej statuu Lava drevnoarapske boginje Alat, staru oko 2.000 godina. Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje. Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svetske kulturne baštine Uneska.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ID nastavlja da uništava drevne hramove u Palmiri

Izvor: Vostok.rs, 31.Avg.2015

31.08.2015. -..Ekstremistička grupa Islamska država uništila je deo drevnog hrama u sirijskom gradu Palmiri, saopštili su danas sirijski aktivisti...Meta ekstremista bio je Belov hram, jedna od najznačajnijih građevina iz antičkog doba na Bliskom istoku, preneo je Tanjug...Zasad nije poznato kolika...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.