Izvor: Danas, 25.Nov.2015, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

In Roma Hid'ab

Eto, tako počinju ratovi. Turski lovci obore ruski bombarder, Turska tvrdi da je SU 35 povredio turski vazdušni prostor, Rusi, opet, kažu da je avion leteo nad Sirijom, a šta je tu u stvari istina, nikada se neće saznati niti to više ikoga interesuje. Stvari idu dalje svojim tokom. A kuda taj tok vodi - to ćemo tek videti.

Budući da je ruski imperijalni prestiž poljuljan, za očekivati je da će biti uzvratnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << reakcija Moskve, a nisu isključene ni individualne osvetničke akcije ruskih avijatičara. Ali ni turski imperijalni prestiž nije mačji kašalj. Istorija rusko-otomansko-turskih sukoba i ratovanja je duga i u poređenju sa njom svi naši kosovski bojevi i balkanski ratovi izgledaju kao kafanske tuče. Nakupilo se tu tokom vekova zle krvi, a nije sasvim izvesno da se Treći Rim dibidus odrekao svog davnašnjeg sna o osvajanju Drugog Rima, Konstantinopolja, to jest Stambola, a posle... posle - uz Božiju pomoć - ni Prvi Rim nije daleko.

A šta ima novo u Četvrtom Rimu, Beogradu? Čuda i pokore! Buka i bes! Opšti ibret. Maja, naime, Gojkovićka, predsednica Skupštine, potegla u zvaničnu i prijateljsku posetu Iranu i tom prilikom - opsetivši se, valjda, poslovice in Roma romanus - obukla hidžab. I - šta kažem? Kako joj stoji? Pošteno govoreći - kao saliven. Prava bula. Ne znam samo kako će to podneti netom dearestirani doktor Fajgelj, čija je srpskostproteklih dana pretrpela više podmuklih udaraca. Najpre Vučić solju i hlebom ugostio našeg dindušmanina, a sad Maja Gojković oblačeći hidžab pljunula na petstogodišnju borbu protiv Turaka. Šta je sledeće? Izgradnja velike džamije na Vračaru? Obavezno sunećenje! Legalizacija harema! Mrak!

Dobro, de, takva reakcija je razumljiva za desničare, to im je, da kažemo, u opisu radnog mesta, ali ni levica nije bila blagonaklona prema Maji-kadun. Kao... ženice se u Iranu bore protiv mračnih srednjovekovnih običaja, a Gojkovićka - umesto da podrži persijske feministkinje i da se u Teheranu pojavi u toplesu - ogrnula hidžab.

Ja sam - nakrivo nasađen kakav sam - stopostotno na Majinoj strani. Štaviše, posavetovao bih je da hidžab nastavi da nosi i posle povratka u otadžbinu... umal ne rekoh u Centralnu otadžbinsku upravu. Grešna mi duša - verovatno sam o tome i pisao ovde - ja sam veliki zagovornik hidžaba i to - ne trčite pred rudu feministkinje - ne samo za žene nego i za muškarce. A zašto? Radi zaštite privatnosti i zbog urokljivih očiju, eto zašto. A i svet bi, čini mi se, bio nekako bolji, nekako neviniji, ako razumete šta hoću da kažem. Zamislite, recimo, neku našu žutaru, u žutari fotku, a iznad fotke senzacionalistički naslov: Stanija pokazala lice.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.