ISLAMISTI PRED SLOMOM Vlada Sirije se probija uz pomoć Rusije

Izvor: Blic, 08.Feb.2016, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISLAMISTI PRED SLOMOM Vlada Sirije se probija uz pomoć Rusije

Sirijsko-ruska ofanziva dovela je džihadiste pred slom - podržane jakim ruskim vazdušnim udarima, sirijske vladine snage, kurdske formacije i drugi saveznici došli su skoro do turske granice, prenose vojni portali.

Zapadni mediji javljaju da je ugrožena gotovo petogodišnja pobuna protiv predsednika Bašara al Asada, čije su snage sada u punoj ofanzivi, podržane strahovitim ruskim vazdušnim udarima po islamističkim položajima.

"Ne samo da gubimo teritoriju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nego je ugroženo i naše postojanje", kaže Abdul Rahim al Najdavi iz pobunjeničke grupe "Liva al Tavhid" i pojašnjava:

"Oni napreduju, a mi se povlačimo, jer smo suočeni sa žestokim vazdušnim udarima, pa moramo smanjiti gubitke na najmanju moguću meru".

Amerika i saveznici smatraju ovu vojnu formaciju kao opoziciju Bašaru al Asadu, a Damask i Moskva tvrde da su to sve ogranci Al Kaide i Islamske države.

Sirijska vojska i njeni saveznici su došli na samo pet kilometara od grada Tal Rafata, koji je pod kontrolom pobunjenika, što znači da su na oko 25 kilometara od turske granice. Nakon snažnih napada na grad Alep na severu zemlje, zapadni mediji i opozicione grupe optužile su, međutim, Rusiju da neselektivno gađa ciljeve i da ne napada islamiste, već one koji se bore protiv Asada.

Zvanični Damask tvrdi da SAD i saveznici ne žele kraj rata u Siriji već nastavak vojno-političke podele zemlje i da zato izmišljaju ubistva civila i optužuju Rusiju i Asada da "proizvode" novi talas izbeglica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.