ISIS teško oštetio rusku bazu, ogromna šteta

Izvor: Radio 021, 24.Maj.2016, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISIS teško oštetio rusku bazu, ogromna šteta

Američka agencija Stratfor objavila je satelitske snimke na kojima se vidi da je ISIS teško oštetio vazuhoplovnu bazu u Siriji koju koriste vojska Rusije i snage sirijskog predsednika Bašara al Asada.

ISIS je bazu u provinciji Homs bombardovao prošle nedelje. Lokalni izvori u centralnoj Siriji su rekli su da su u napadu uništeni četiri helikoptera i 20 kamiona i da su požari oštetili delove baze u pokrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koja se graniči sa područjem pod kontrolom Islamske države.

Ruski privatni informativni portali javljaju da su helikoptere koristile ruske i sirijske snage. U napadu je uništen rezervoar sa gorivom, a požar se preneo na letelice i kamione.

Novinska agencija Amak, povezana sa ISIS, prva je javila da su požari izbili u bazi, ali nije precizirala njihov uzrok. U tom izveštaju je javljeno da su uništena četiri helikoptera i 20 kamiona punih raketa.

Analitičar Stratfora Sim Tak rekao je da satelitski snimci pokazuju da eksplozije nisu slučajne i da su ruske snage pretrpele značajnu štetu jer im je uništena cela jedinica borbenih helikoptera kao i neki od sirijskih aviona i skladišta opreme i naoružanja.

On je dodao da jedino nije jasno zašto ISIS nije preuzeo odgovornost za napad, javlja BBC.

Rusko ministarstvo odbrane odmah je demantovalo navode Stratfora, tvrdeći da su "svi ruski helikopteri na zadacima uništavanja terorista". Moskva je, takođe, navela da krateri i oštećenja na aerodromu, kao i uništena tehnika potiču iz vremena kada su se u tom regionu vodile žestoke borbe između sirijske vojske i oružanih grupa.

Autor: Mondo

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.