ID gubi snagu, stvara privid moći

Izvor: B92, 31.Jan.2015, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ID gubi snagu, stvara privid moći"

Islamska država je ovog meseca doživela najveće poraze u svojoj kratkoj istoriji terorističke aktivnosti na tlu Iraka i Sirije.

Udružene snage Peršmerge i iračke vojske su probile koridor do Mosula, grada na severu Iraka u kom je uspostavljen kalifat.

Istovremeno, posle više od 100 dana teških borbi, džihadisti su primorani da napuste Kobane, grad na granici Sirije i Turske, a čiji pad je mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prouzrokuje značajne posledice čak i po Evropu.

Ipak, nekoliko poraza navelo je radikalne islamiste na nove ofanzive, a na udaru se našao Kirkuk, grad koji kontrolišu snage Pešmerge i u kom živi pretežno kurdsko stanovništvo.

Borbe su se proširile na sam centar grada, a pored njega na meti su drugi gradovi u centralnom Iraku, šiitski sveti grad Samara, kao i prestonica Iraka Bagdad.

Međutim, ovakvi napadi džihadista mogu da znače i slabljenje organizacije, pošto je primorana da se povuče iz svojih uporišta i praktično da se vrati na početak i ponovno osvajanje većih gradova odakle planira da širi svoju mrežu.

Takvi napadi podsećaju na strategiju koja se koristila u Vijetkongu, napominje analitičar Majkl Krikšank.

Prema njegovom mišljenju, taktika “Tet ofanzive“ dolazi u momentima kada je formacija dovedena do tačke pucanja, te želi da stvori privid širenja aktivnosti, napadajući mesta koja do sada nisu bila na meti.

Za razliku od Vijetkonga, ID nema stabilnu teritorijalnu organizaciju, a u mnogim regijama gde ima kakvu-takvu vlast gubi podršku lokalnog stanovništva, koje nije najbolje primilo praksu radikalnog tumačenja šerijatskog zakona.

Takav razvoj događaja mogao bi značajno da oslabi snagu Islamske države, koja se u pokušaju povratka snage opredeljuje za davanje prostora alternativnim, pridruženim organizacijama poput Al-Nusre.

Sa druge strane ID i dalje predstavlja opasnost, zbog navodnih formiranja odreda “poliglota“, koji putuju u Evropu i SAD, kao i zbog sve češćeg ilegalnog ulaska u Tursku, odakle planiraju da se prebace do najvećih evropskih gradova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.