I Francuska ulazi u koaliciju protiv ID?

Izvor: B92, 05.Sep.2015, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Francuska ulazi u koaliciju protiv ID?

Francuska razmatra mogućnost priključivanja koaliciji koja bombardujepoložaje ID u Siriji, piše francuski "Mond" pozivajući se na visokorangirane vojne izvore.

List navodi da je o toj mogućnosti razgovarano na sednici užeg sastava saveta za odbranu, koji je sazvao predsednik Fransoa Oland 4. septembra.

Rojters prenosi da su vladini zvaničnici odbili da komentarišu pisanje "Monda", najavljujući da će Oland njegov stav o tome izneti na konferenciji za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinare u ponedeljak.

Francuska je bila prva koja se priključila koaliciji predvođenoj SAD-om u bombardovanju položaja IS u Iraku, ali se do sada priključivanje operaciji u Siriji apsolutno isključivalo, iz bojazni da bi to moglo da ide u korist sirijskog predsednika Bašara el-Asada, podseća Rojters.

Vlasti u Parizu bi mogle da razmotre tu odluku podstaknute "masovnom imigracijom Sirijaca, nesposobnošću koalicije da savlada IS i verovatnoća jačanja vojnog prisustva Rusije u regionu", navodi pariski list a prenosi RIA Novosti.

Prema navodima "Monda", vojna intervencija Francuske moguća je već „narednih meseci“, a moguće je angažovanje lovaca "Daso miraž 2000" (Dašault Mirage), stacioniranih u Jordanu, ili "Rafal" (Rafale) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Francuska snabdeva oružjem one koje smatra umerenim pobunjenicima koji se suprotstavljaju Asadovom režimu, navodi Rojters.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

I Francuska šalje avione protiv ID?

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Sep.2015

PARIZ - Francuska razmatra mogućnost priključivanja koaliciji koja bombardujepoložaje ID u Siriji, piše francuski "Mond" pozivajući se na visokorangirane vojne izvore...Francuska razmatra mogućnost priključivanja koaliciji koja bombardujepoložaje ID u Siriji, piše francuski "Mond" pozivajući...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.