Hezbolah: SAD ne mogu nikoga da zaštite od „Islamske države“

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2015, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hezbolah: SAD ne mogu nikoga da zaštite od „Islamske države“

25.05.2015. -

Sjedinjene Države ne mogu nikoga da zaštite od ekstremista iz organizacije „Islamska država“ niti u Siriji, niti u Iraku, kao ni u Libanu, saopštio je lider libanske šiitske organizacije „Hezbolah“ Hasan Nasrulah.

„Pozivam na prestanak ćutanja i početak borbe protiv pretnje koja dolazi od jedne i drugih radikalnih grupa. SAD nikoga i nikad ne mogu da zaštite od njih, a ćutanjem se ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << može obezbediti sigurnost“, rekao je on tokom video-saopštenja u čast 15-godišnjice evakuacije izraelskih trupa iz južnog Libana.

Prema rečima Nasrulaha, Islamska država ne predstavlja samo međukonfesionalni sukob. „Pogrešno je bilo nazivati događaje između sunita i šiita tim imenom. Suočili smo se sa pretnjom koja ne trpi postojanje drugih. U isto vreme, u regionu postoje oni koji, kao i pre, zabijaju glavu u pesak, negirajući postojanje ovih grupa ili ih smatraju prijateljima“, naglasio je on.

Vođa libanskih šiita je priznao da se borci „Hezbolaha“ bore protiv terorista, ne samo na libanskoj granici, već i u Siriji.

„Mi vodimo borbe rame uz rame sa našom sirijskom braćom, zajedno sa njihovom armijom i narodom vodimo borbe u Damasku, Alepu, Dejr-ez-Zoru, El-Kesejru, El-Hasiku i Idlibu. Sad smo prisutni u mnogim mestima, i sve dok to borba od nas zahteva, ostaćemo prisutni u čitavoj Siriji“.

„Suočavamo se sa pretnjom bez presedana u našoj istoriji koja je usmerena protiv čitavog čovečanstva. Samo vladajući režim u Siriji i njegovi saveznici, ako održe pobedu, biće garancija za Libance. Ako pobedi ‘Islamska država’ i Džebhat an-Nusra, ko će tada garantovati vašu bezbednost?“, pita se Nasrulah.

Lider „Hezbolaha“ je izjavio da neće dozvoliti ni jednom ekstremisti da ostane u predgrađima grada Estal na sirijskoj granici. On je obećao nastavak ofanzive zajedno sa sirijskom armijom u rejonu Kaljamuna, planinskom području udaljenom 60 kilometara severno od Damaska, „sve dok granica sa Sirijom ne bude bezbedna“.

U svojem obraćanju Nasrulah je odbacio saopštenja o navodnoj objavi sveopšte mobilizacije, ukazavši da je o tome, za sada, rano govoriti. „Ipak, ako rukovodstvo ‘Hezbolaha’ donese odluku da učestvuje na bojnim poljima, videćete na desetine hiljada naših boraca“, rekao je on.

sputnik

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.