Godinu dana od ruske intervencije u Siriji

Izvor: RTS, 30.Sep.2016, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godinu dana od ruske intervencije u Siriji

Moskva je tokom godinu dana isporučila desetine tona pomoći Alepu i mada je ubijajući hiljade džihadista Rusija pretrpela vojne gubitke, postala je jedan od pokretača pokušaja nacionalnog pomirenja, navela je "Raša tudej".
Kao jedno od najvećih dostignuća ističe se oslobađanje drevnog grada Palmire, a kao najveću tragediju portal izdvaja obaranje ruskog aviona iznad granice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sirije i Turske.

"Džihadisti su uništili brojne istorijske znamenitosti u Palmiri, a iza sebe su ostavili minirane puteve, objekte i kulturno blago. Ruski i sirijski demineri su otkrili hiljade mina", piše RT.
Takođe, RT dodaje i da je turski avion oborio ruski Su-24, pri čemu je poginuo pilot.
Ankara je tvrdila da je avion leteo u turskom vazdušnom prostoru, ali Moskva ističe da se incident dogodio iznad sirijske teritorije, podseća RT.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je incident nazvao zabadanjem noža u leđa, posle čega je Moskva uvela sankcije Turskoj, navodi RT.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan se u junu izvinio, a bilateralni odnosi su ponovo normalizovani, podseća RT.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izrazio je nezadovoljstvo zbog militanata koji "granatiraju sela i napadaju položaje vladinih trupa" u blizini izlaza iz Alepa i unutar tog grada.
UN procenjuju da je oko 250.000 stanovnika Alepa ostalo bez najosnovnijih potrepština za život, piše RT.
Posle razgovora u Ženevi ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i njegov američki kolega Džon Keri sklopili su sporazum o prestanku neprijateljstava u Siriji.
Govoreći za RT, savetnik za medije predsednika Asada, Butaina Šaban, izjavio je da se "Rusija zaista bori protiv terorizma" dok unutrašnja neslaganja sa SAD ometaju napore za uspostavljanje primirja u Siriji.
Prilikom najnovijeg spora Moskve i Vašingtona, Džon Keri je upozorio Rusiju da će "više života ruskih vojnika biti izgubljeno" a njeni interesi napadnuti ako se nastavi nasilje u Siriji.
Portparol ruskog Ministarstva odbrane u svom odgovoru je rekao da je Moskva "u potpunosti spremna da nastavi dijalog sa američkom stranom i nastavi zajedničke akcije u borbi protiv terorista u Siriji", prenosi RT.
Međutim, Moskva je saopštila i da će na "najmanji nagoveštaj pretnje ruskim vojnicima i građanima biti isključena iz tog dijaloga".
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.