Evropa skupo plaća haos u Siriji i to mora da se zaustavi

Izvor: Blic, 01.Jul.2016, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Evropa skupo plaća haos u Siriji i to mora da se zaustavi"

Ogromne političke turbulencije u Evropi, izazvane referendumom Velike Britanije, privukle su pažnju sveta. Što više vremena prolazi, sirijska kriza traži sve veću pomoć u rešavanju svojh problema.

Sirijci koji se bore za svrgavanje Bašara al-Asada blizu su očaja: Rusija i iranska intervencija je učvrstila položaj predsednika, dok Vašington i Moskva ostaju da se drže zajedno - verovatno do trenutka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada će nametnuti svoje rešenje i konačno okončati rat koji traje već pet godina. Rok UN-a za dogovor o "političkoj tranziciji" u Damasku nazire se oko 1. avgusta.

Evropa može i mora učiniti više - međutim, ona je trenutno ometena problemima “kod kuće”. Ključnu ulogu odigrala je šefica EU za spoljnu politiku, Federika  Mogerini, u prošlogodišnjim  razgovorima sa Iranom, ali nije uspela da ostvari veliki uticaj na Siriju, u kojoj je oko 400.000 ljudi ubijeno.

"Prošle godine se pokazalo da je Evropa prvi kontinent koji plaća cenu nedostatka ozbiljnog upravljanja sirijske krize - zbog izbeglica i bezbednosnih pitanja, a vrlo verovatno to neće da prestane", rekao je Basma Kodmani. "Rusija nije svedočila nikakvim terorističkim napadima, zar to nije interesantno?"

Veze između evropske nestabilnosti i krvoprolića u Siriji nikada nisu bili jasnije, a zločin na istanbulskom aerodromu najsvežiji je podsetnik. "Vreme je da se prizna teška cena neaktivnosti i da ono što se dešava u Alepu odjekuje u Molenbeku i Londonu", prokomentarisao je Al-Haiat kolumnista Džojs Karama.  U neposrednom planu je mogući povratak u Ženevu, gde je izaslanik UN-a Stafan de-Mistura, nadgledao tri jalova kruga   pregovora među suprotstavljenim stranama u Siriji. Optimizam je na izmaku.

U poslednjem kolu pregovora u aprilu, Asadovi pregovarači nisu uspeli da se uključe u sve dok su pobunjenici, pod pritiskom boraca na terenu, izašli na ulice u znak protesta protiv stalnih napada i opsade oblasti pod kontrolom opozicije - i neuspeha da se oslobode hiljade zatvorenika.

Posredovanje SAD-a i Rusije u februaru nije obuhvatio celu zemlju, pa Rusija nastavlja da bombarduje pobunjenike. "Moramo pitati Ruse neka teška pitanja", insistirao Kodmani. "Kakva je vaša strategija ako kršite prekid vatre na koji ste pristali ? Da li podržavate Asada kada kaže Ženeva je mrtva? Da li mislite da je mrtva? Potrebna nam je obnovljena posvećenost Rusije o podršci za sporazumno rešenje".

Evropska unija, nadaju se Sirijci, može da izvrši pritisak na Moskvu nametanjem sankcija. Pretnja krivičnim postupcima za ratne zločine je jedan od načina, ukazuje HNK. Ipak, nedavni pokušaji da se utiče na Siriju nisu uspeli: pre dva meseca Međunarodna sirijska grupa za podršku odlučila je  da koristi vazdušnu dostavu hrane da ublaži gladovanje civila, ali to se nikada nije dogodilo, jer UN nije bio spreman da deluje bez dogovora sa Damaskom. "Amerikanci i Rusi su otkrili da oni ne mogu da reše ovu krizu na njihov vlastiti način", tvrdi Kodmani. "Oni  imaju svoje saveznike. Sirijska opozicija i zemlje zaliva su proglasile uzbunu. Ali oni takođe treba da snažnije da reaguju od Evropske unije".

Očigledan odgovor je da u trenutnoj neredi u Evropi, kao i sama budućnost Unije pod znakom pitanja.  "Naravno da smo svesni Bregzita", rekao je Kodmani. "Možda Evropljani misle da dešavanja koja destabilizuju EU nisu zbog Sirije,  ali Sirija je svakako jedan od krivaca u svakom negativnom razvoju u poslednje dve godine - izbeglice beže i džihadisti vladaju. To će samo da raste. To je pitanje koje se nameće Evropi. Evropa nema izbora. Pošto je Velika Britanija u procesu napuštanja EU tek treba da dokaže da je politički igrač na međunarodnoj sceni. "
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.