Ero: Francuska će primirje u Siriji suditi po delima svih strana

Izvor: Blic, 13.Feb.2016, 02:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ero: Francuska će primirje u Siriji suditi po delima svih strana

Francuska će suditi prema delima svih strana dogovor postignut u Minhenu o prekidu vatre u Siriji, izjavio je danas novi šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero.

Diplomate svetskih sila dogovorili su se u četvrtak na sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom "prekidu neprijateljstava" u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbedi dugoročni mir u toj zemlji.

Dogovor na marginama bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konferencije o Siriji deo je kompromisa SAD, koje su želele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu 1. marta.

"Rezultati sastanska u Minhenu su obećavajući. Kao i uvek pažljivo ćemo pratiti razvoj događaja i sudićemo prema delima svih strana", izjavio je Ero za vreme primopredaje dužnosti od Lorana Fabijusa koji je najavio da napušta mesto šefa diplomatije da bi se kandidovao za predsednika Ustavnog suda Francuske.

Prema njegovim rečima, sukobi u Siriji, posebno u Alepu, podsećaju međunarodnu zajednicu da treba "neumorno da nastavi vojne i diplomatske napore u cilju postizanja političkog rešenja sirijskog sukoba".

Uvereni Evropljanin, novi šef francuske diplomatije uputio je apel za nove inicijative koje će "vratiti smisao i perspektivu u Evropi" ocenjujući da je važna solidarnost između zemalja Evropske unije.

Ero (66) bio je premijer Francuske od 2012. do 2014. godine. Podneo je ostavku na mesto predsednika vlade 31. marta 2014. godine dan posle poraza socijalista na lokalnim izborima.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.