Erdogan slomio Obamu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2015, 06:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan "slomio" Obamu

Turska (navodno) ulazi u rat protiv džihadista iz Islamske države. Za ovo je bio dovoljan jedan telefonski razgovor između Baraka Obame i Redžepa Tajipa Erdogana, koji prethodno nisu govorili punih šest meseci. Ovaj zaokret zato ne deluje nimalo pouzdano, ni uverljivo. Naime, svet zna da su SAD stajale iza osnivanja i naoružavanja Islamske države, moćnog saveznika u nastojanjima da sruše sirijskog predsednika Bašara al-Asada. Svet zna i da je Turska koliko do juče podržavala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ove džihadiste. Na njenom tlu je mirno delovao logistički centar za snabdevanje trupa ID u Siriji, a regrutovani islamski fanatici iz celog sveta su baš preko Turske pristizali u redove ove šarolike bratije koja se pozivala na veru dok je odsecala glave i rušila istorijske spomenike koji su preživeli vekove i razne osvajače.

Otkud sad pretrčavanje Erdogana na stranu koalicije koja se juri sa džihadistima?

Napad ID na pogranični turski grad Suruč u kojem je stradalo 32 ljudi, bio je kažu prelomni trenutak. Turci su podigli u vazduh četiri lovca i raketama zasuli položaje ID u pograničnom području. Istog časa je u velikoj raciji u Istanbulu (5.000 specijalaca i osam helikoptera) uhapšeno 250 pristalica Islamske države i militantnih Kurda.

Ovi drugi su, po svoj prilici, prava meta za ratobornog Erdogana i njegove generale. Komentatori i na Zapadu priznaju da je vlast u Ankari pohitala da oglasi okončanje mirovnog procesa sa Kurdima i krenula na njih. Boljeg objašnjenja nema, jer je Turska dugo zabranjivala Amerikancima da iz njene pogranične baze u Indžirliku pokreću vazdušne napade na položaje Islamske države. Sada je Obama dobio njihovu dozvolu za korišćenje baze, u zamenu za prećutnu saglasnost da turska vojska jurne na Kurde i spreči ih da se dalje naoružavaju i jačaju, preteći da na teritorijama sa kojih najure džihadiste - osnuju svoju državu.

Sudeći po ovome, glavni cilj Turske je rat protiv Kurda, jer Erdogan ne može tako lako, preko noći, da se okrene protiv ID. Ovde je i turizam u igri: Ako razljute džihadiste, pa ovi krenu na turska letovališta i krvavim pohodima (poput onog u Tunisu) razjure strane turiste - Ankara će izgubiti važan izvor prihoda. Dakle, sve karte su na stolu.

Kurde neće spasti ni uvijeno priznanje američkog penzionisanog generala Džona Alena da "gotovo dve trećine turske granice sa Sirijom drže prijateljske snage", pri čemu je mislio na ratnike iz redova Kurda. Obami sada preti opasnost da ga Erdogan zloupotrebi u svom obračunu sa Kurdima, objašnjava dopisnik nemačkog nedeljnika "Špigl" iz Vašingtona.

Isti autor sumnja i u valjanost američkog plana o stvaranju teritorije-pogranične zone od 90 kilometara na kojoj neće biti snaga ID. Obamini savetnici nastoje da uvere javnost u to da neće u ime ovog rasterivanja džihadista uvoditi već oprobani recept (i na Balkanu, a i širom sveta) sa Zonom zabranjenog leta. Tako bi doduše prizemljili Asadovu avijaciju, ali bi neslavno prošli u UN, jer bi Rusi i Kinezi stavili veto i u začetku zaustavili rezoluciju u Savetu bezbednosti koja bi pratila ovakvu akciju Vašingtona.

Strategija Pentagona u ovom delu Bliskog istoka je, kao i u mnogim drugim delovima sveta, u najmanju ruku problematična jer bi SAD po ko zna koji put mogla da se uplete u sukobe mnogo širih razmera od onih koje su bile na stolu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.