Erdogan protiv buduće uloge Asada u Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Avg.2016, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan protiv "buduće uloge" Asada u Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se protivi "budućoj ulozi" sirijskog predsednika Bašara al Asada i ocenio da Sirija "nikada ne bi mogla da dosegne demokratiju" s njim na čelu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom potvrdio da su snage sirijske opozicije, uz pomoć Ankare, preuzele od pripadnika Islamske države kontrolu nad pograničnim gradom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Džarablusom.

Prema njegovim rečima, sirijski pobunjenici su zauzeli "vladine i zvanične rezidencije", a pripadnici Islamske države su "primorani da napuste Džarablus", prenosi AP.

Bajden je, s druge strane, rekao da Vašington podržava operaciju, koju Turska predvodi u Džarablusu istakavši da su SAD pružile podršku iz vazduha.

"Snažno podržavamo ono što je turska vojska uradila, obezbedili smo im podršku iz vazduha", rekao je Bajden dodajući da SAD "veoma snažno" veruju da bi tursku granicu trebalo da kontroliše Ankara.

Izvori sirijskih pobunjenika, koje podržava Turska, objavili su ranije da su ušli danas u grad DŽarablus na severu Sirije, koji je pod kontrolom samozvane Islamske države.

Ta vojna operacija izvedena je uz pomoć turskih tenkova, jedinica specijalne policije i bombardera koalicije na čelu sa SAD, navode izvori, prenela je agencija Rojters.

Komandant pobunjeničke grupe Fajlak al Šam, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je britanskoj agenciji da se većina džihadista povukla iz DŽarablusa, a neki su se i predali.

Drugi komandant je izneo procenu da je 50 odsto grada trenutno pod kontrolom pobunjenika koje podržava Turska.

"Borci IS su se povukli iz nekoliko sela u predgrađu DŽarablusa i kreću se prema jugu, prema gradu Al Bab", izjavio je komandant Fajlak al Šama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.