Erdogan: SAD napravila bazen krvi

Izvor: Akter, 10.Feb.2016, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: SAD napravila bazen krvi

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je danas SAD zbog podrške kurdskoj Partiji demokratskog jedinstva (PYD) u Siriji, ističući da je region pretvoren u "bazen krvi" zbog nesposobnosti Vašingtona da razume pravu prirodu te grupe

"Hej, Ameriko...pošto nikada nisi priznala (da su terorističke grupe), region se pretvorio u bazen krvi", rekao je Erdogan, misleći na PYD i pripadnike kurdskih Jedinica narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << zaštite (YPG).

Turska smatra PYD terorističkom organizacijom, podsetile su agencije.

"Da li ste na našoj ili strani terorista PYD i Radničke partije Kurdistana (PKK)", kazao je Erdogan.

Ankara tvrdi da su kurdske grupe u Siriji samo ogranak PKK, koju SAD smatraju terorističkom grupm i koja je prošlih meseci izvela niz smrtonosnih napada u Turskoj, navodi AFP.

"Ima li razlike između PKK i PYD? Imamo pisani doka. Kažemo Amerikancima - to je teroristička grupa. Ali Amerikanci kažu - ne, mi ih tako ne vidimo", kazao je Erdogan.

Turska je juče pozvala američkog ambasadora kako bi izrazila zabrinutost, dan nakon izjave portparola Stejt departmenta da, za razliku od Ankare, Vašington ne priznaje snage sirijskih Kurda kao teroriste.

Ovo pitanje dovelo je do zategnutosti u odnosima dva saveznika, a turski predsednik Erdogan je čak pozvao Vašington da izabere između Turske i kurdske Partije demokratske unije, kao svog partnera.

Portparol Stejt departmenta Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da SAD "ne priznaju Partiju demokratske unije kao terorističku organizaciju", ali da "priznaju da Turci to čine".

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Erdogan: Amerika napravila bazen krvi!

Izvor: Mondo, 10.Feb.2016

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je SAD zbog podrške kurdskoj Partiji demokratskog jedinstva (PYD) u Siriji, ističući da je region pretvoren u "bazen krvi" zbog nesposobnosti Vašingtona da razume pravu prirodu te grupe...Foto: Yasin Bulbul, Presidential Press Service, Pool via AP.."Hej,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.