El Nusra zauzela prelaz na Golanu

Izvor: RTS, 27.Avg.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

El Nusra zauzela prelaz na Golanu

Front El Nusre osvojio sirijski granični prelazom na Golanskoj visoravni, koja je pod izrelskom kontrolom. I izraelski graničari otvorili vatru, pošto je zalutali metak ranio jednog oficira.

Borci sirijskog krila Al Kaide osvojili su prelaz Kuneitra na sirijskoj strani preuzevši ga od snaga lojalnih sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu nakon žestokih sukoba, saopštila je Opservartorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, prenosi Tanjug.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Prema navodima Rojtersa, tokom sukoba jedan zalutali metak ranio je izraelskog oficira na Golanskoj visoravni i Izrael je odgovorio artiljerijskom vatrom na dve vojne pozicije.

To je najnoviji slučaj prelivanja nasilja iz rata u Siriji koji traje već tri godine. Granate iz sirijskog civilnog rata povremeno padaju na Golan, koji je pod okupacijom Izraela.

Izrael je osvojio zapadni deo strateške visije u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.

I dok je sirijska armija prisutna na Golanu neke delove kontrolišu pobunjenici, koji se bore da zbace Asada. Među njima ima onih koji su inspirisani Al Kaidom i neprijateljski se odnose prema jevrejskoj državi.

Prošle godine su ustanici su nakratko osvojili prelaz Kuneitra i sada kontrolišu mnoga sela u tom području.

Početkom jula, Islamska država, koja kontroliše trećinu Sirje i najjača je pobunjenička grupa u ratu protiv Asada, zauzela je velike delove teritorije u Iraku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.