Del Ponte: Ruska intervencija u Siriji je dobra stvar

Izvor: RTS, 08.Feb.2016, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte: Ruska intervencija u Siriji je dobra stvar

Bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, koja trenutno radi na istrazi kršenja ljudskih prava u Siriji, podržala je ruske vazdušne napade na terorističke grupe u toj ratom razorenoj zemlji.
Karla del Ponte je u intervjuu švajcarskoj televiziji RTS rekla da misli da je ruska intervencija dobra stvar, "jer konačno neko vrši napade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na te terorističke grupe".

Među te terorističke grupe uvrstila je takozvanu Islamsku državu i El Nusra front.
Bivša tužiteljka, a sadašnja članica Komisije Ujedinjenih nacija za istragu o Siriji, ipak je dodala da Rusi "izgleda ne prave dovoljnu razliku između terorista i drugih, a to nije dobro".
Rusija je prošle godine pokrenula vazdušnu kampanju u Siriji na poziv sirijskog predsednika Bašara el Asada, navodeći da gađa ID i druge džihadističke organizacije. Zapad, međutim, optužuje Rusiju da usmerava napade na umerenu opoziciju.
Del Ponteova (66) je takođe istakla kako smatra da Asad treba da bude uključen u mirovne pregovore.
"Ako želite prekid vatre, ako želite mir, prvo treba da pregovarate sa vladom", navela je Del Ponteova, istakavši da je pokojni predsednik Srbije Slobodan Milošević već bio pod istragom kad je sklopljen sporazum u Dejtonu 1995, kojim je okončan rat u Jugoslaviji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.