DRAMATIČNO UPOZORENJE Islamisti ove godine planiraju pokolje u Evropi i SAD?

Izvor: Blic, 09.Feb.2016, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMATIČNO UPOZORENJE Islamisti ove godine planiraju pokolje u Evropi i SAD?

"Islamska država" izvešće dodatne napade u Evropi i SAD ove godine jer grupa i dalje jača u delovima Sirije i Iraka, rekao je direktor obaveštajne službe američkog Ministarstva odbrane general Vinsent Stjuart.

-Kao što su napadi u Parizu pokazali, 'Islamska država' je postala najvažnija bezbednosna pretnja za SAD i naše saveznike. Ova grupa će najverovatnije izvesti ili pokušati da izvede dodatne napade u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Evropi i u SAD ove godine- rekao je on pred Komisijom Senata za oružane snage.

On je dodao da je "Islamska država" prošle godine uspela da ostane u oblastima koje kontroliše u Siriji i Iraku i da se globalno proširi.

-Strani borci ili strani kadar predstavljaju jezgro njihovih udarnih sposobnosti, a veliki broj zapadnih džihadista u Iraku i Siriji predstavljaće pretnju za zapadne službe bezbednosti- rekao je Stjuart, prenosi "Sputnjik".

U međuvremenu, list "Dejli mejl" objavio je, pozivajući se na neimenovane obaveštajne izvore, da je oko 60 džihadista bilo raspoređeno širom Evrope uoči napada u Parizu u novembru prošle godine i da su planirali veliki broj krvavih akcija.

Izvori navode da su mete bili gradovi Pariz, London i Berlin, kao i jedno gusto naseljeno područje u Belgiji.

List piše da su zapadne obaveštajne službe zabrinute da bi "Islamska država" mogla narednih meseci da pokuša da izvede čak i veće napade od onih u Parizu.

Obaveštajni izvori navode da su postojale indicije o mogućem napadu pre masakra u Parizu, ali to su bile rascepkane, nepouzdane informacije, koje je bilo veoma teško verifikovati.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.