DOKAZ KULTURNOG GENOCIDA Satelitski snimci pokazuju uništavanje islamista u Palmiri

Izvor: Blic, 29.Avg.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOKAZ KULTURNOG GENOCIDA Satelitski snimci pokazuju uništavanje islamista u Palmiri

Satelitski snimci su potvrdili da su ekstremisti Islamske države (ID) uništili 2000 godina star hram Baal Šamin u Palmiri. Strahuje se da će islamisti bukvalno uništiti svo kulturno blago ove arheološke lokacije u Siriji.

Razlika između ove dva satelistska snimka na prvi pogled nije uočljiva. Ali ako se pažljivo zagledate videćete neosporiv dokaz uništenja poznatog arheološkog nalazišta.

Prvi od ova dva satelitska snimka je napravlje 26. juna, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je drugi načinjen pre tačno dva dana - nakon što je hram Baal Šamin sravljen sa zemljom.

Mala kockasta struktura koja se vidi na prvom snimku predstavlja taj hram, dok se na drugom sateliskom snimku na istoj poziciji može videti samo hrpa kamenja i šuta.

Palmira, antički sirijski grad čiji su glavni hram prema izjavama očevidaca, islamski ekstremisti sravnili sa zemljom, odolevao je 2000 godina svojim gracioznim građevinama i kolonadama.

Palmira, nazvana još i „Pustinjski biser”, bila je dobro očuvana oaza smeštena 210 km severo-istočno od Damaska, deo Uneskove liste Svetske baštine.

Palmira, što znači grad palmi, u Sirji je bila poznata kao Tadmor, Grad datula (urmi). Njeno ime prvi put se pojavilo na ploči iz 19. veka pre n.e. kao stanica za odmor za karavane koji su išli Putem svile između Persijskog zaliva i Mediterana.

Pre krize u Siriji, do marta 2011. preko 150.000 turista godišnje posećivalo je Palmiru, diveći se njenim statuama, preko 1000 stubova i nezaboravnoj nekropoli sa više od 500 grobnica. Najimućniji Palmirani su izgradili i bogato ukrasili ove spomenike mrtvima, od kojih su neki nedavno opljačkani.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.