Čurkin: Rusija neće u koaliciju sa Amerikom protiv ID

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2015, 08:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: Rusija neće u koaliciju sa Amerikom protiv ID

03.09.2015. -

Rusija ne namerava da stupa u međunarodnu koaliciju formiranu radi bombardovanja pozicija terorističke grupe Islamska država, koju predvode SAD, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

„Nećemo stupati u koaliciju koja dejstvuje bez odluke Saveta bezbednosti UN. Bombarduju teritoriju Sirije bez saglasnosti sirijske vlade, bez odobrenja SB UN. Koliko shvatam, u Iraku makar imaju saglasnost vlade. Ali u Siriji ne“, rekao je ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << diplomata.

Prema Čurkinovom mišljenju, članice koalicije još uvek ne mogu da shvate koji cilj slede — suprotstavljanje ID ili svrgavanje s vlasti predsednika Sirije Bašara el Asada.

„Mi smatramo da je očigledan prioritet borba protiv ID. Međutim, oni ne mogu da izaberu protiv koga će se boriti, protiv sirijske vlade ili ID“, kazao je šef ruske misije pri ovoj svetskoj organizaciji.

Kijev ne ispunjava Minski sporazum

Čurkin je izjavio da se politički aspekt Minskog sporazuma u ovom trenutku ne sprovodi.

„Poslednjih dana, događaji su se pozitivno razvijali. Bio je objavljen režim prekida vatre, nije bilo nikakvih granatiranja. Nadamo se da će se to nastaviti“, rekao je ruski diplomata.

„Međutim, politički proces u okviru realizacije Minskog sporazuma ide sporo. I politički aspekt se, nažalost, ne sprovodi“, naglasio je Čurkin.

Savet bezbednosti UN je u februaru doneo rezoluciju kojom se podržava paket mera za realizaciju Minskog sporazuma. Međutim Kijev ga krši, ignorišući političke komponente, nastavlja on.

„Kada kijevske vlasti ignorišu političke elemente Minskog sporazuma, to znači da one krše rezoluciju Saveta bezbednosti. To treba imati na umu“, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN.

On je podsetio da predsednik Ukrajine Petro Porošenko i druga zvanična lica preko televizije tvrde da ispunjavaju Minski sporazum, dok, navodno, Rusija to ne radi.

„Ali pogledajmo tekst sporazuma. Vi ćete videti da u nekim oblastima oni nisu uradili apsolutno ništa. U paragrafu 11 naprimer rečeno je kakav treba da bude status ovih teritorija (DNR i LNR) i on sadrži šest ili sedam tačaka koje su predložili zapadni predstavnici „Normandijske četvorke“. Ukrajinska strana ništa nije uradila“, zaključio je Vitalij Čurkin.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Avganistan od Rusije traži oružje za borbu protiv ID

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2015

03.09.2015. -..Potpredsednik Avganistana Abdul Rašid Dustum pozvao je Rusiju da snabde avganistanske specijalne službe oružjem i avionima za borbu protiv militanata terorističke organizacije Islamska država...„Našim snagama bezbednosti su potrebni vojni avioni, helikopteri i drugo oružje. Mi...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.