Crnogorac švercovao oružje za pobunjenike

Izvor: Vesti-online.com, 03.Mar.2015, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorac švercovao oružje za pobunjenike

Ivan Popović (37) iz Berana uhapšen je u glavnom gradu Sirije Damasku zbog sumnje da je švercovao drogu i oružje za pobunjenike. Prilikom hapšenja, kod Popovića je nađeno 6,2 kilograma heroina, 23 kilograma eksploziva trotil i 137 kapisli za detonaciju eksplozivnih naprava, prenose crnogorski mediji.

Popović je uhapšen u planiranoj akciji, nakon što je sirijski lokalni komitet dobio informaciju o krijumčarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << narkotika i oružja za pobunjenike.

- Među osumnjičenima se našao i državljanin Crne Gore čije je kretanje duće vreme praćeno. Popović je uhapšen u kombiju na kojem su bile lažne, ručno izrađene crnogorske registarske oznake. Crnogorski državljanin je odmah po hapšenju sproveden u zatvor, gde će čekati ishod suđenja za pokušaj pomaganja pobunjenicima na tamošnjim ratištima - pišu crnogorski mediji.

O Ivanu Popoviću se juče u Beranama nije moglo doznati ništa više jer je on, po svemu sudeći, odavno otišao iz ovog grada. Crnogorska policija ga, međutim, ima u svojim "knjigama" još od 2000. godine kada je u Budvi zapaljen njegov automobil. Sumnja se da je to bila opomena onih od kojih je pozajmljivao pare i nije vraćao kamate, a kamoli glavnicu.

Iako je u Budvi zasnovao i porodicu, Popović je ubrzo nestao iz ovog grada, a nezvanično se iz izvora bliskih crnogorskoj policiji saznaje da se on, zajedno sa porodicom, skrasio u Parizu. Tamo je ubrzo, po svemu sudeći, uleteo u krijumčarske lance. Istraga će verovatno utvrditi da li je krijumčario samo za sirijske pobunjenike ili i za sve druge koji su dobro plaćali.

Iz Uprave crnogorske policije je juče saopšteno da oni još nisu dobili nikakvo zvanično saopštenje niti od sirijske policije, niti od tamošnjeg pravosuđa, a nikakvih podataka nema ni preko diplomatskih veza, jer, kako je objašnjeno, "ne postoji obaveza drugih država da obaveštavaju matične države hapšenju krijumčara".

Hapšenju Popovića u Siriji najviše su se obradovali poslanici crnogorske opozicije, pre svih Demokratskog fronta, koji je nedavno inicirao izmene crnogorskog krivičnog zakona. Oni su tražili da se predvide stroge zatvorske kazne, čak i do deset godina robije, za crnogorske državljane koji učestvuju u sukobima na ratištima izvan Crne Gore, kao i one koji podstiču i regrutuju ratnike. Privođenje u Damasku sigurno će biti jak vetar u leđa crnogorskoj opoziciji i jak argument da se predloženi zakon i usvoji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.