Civili ginu dok se raspada američko-ruski plan

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2016, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Civili ginu dok se raspada američko-ruski plan

Najmanje 28 civila je ubijeno, a više desetina je ranjeno u vazdušnim udarima koalicije koju predvode SAD u Siriji, u periodu kada je došlo do zastoja u naporima Vašingtona da se udruži sa Rusijom protiv Islamske države, navode svetski mediji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu (SOHR), objavila je da su avioni koalicije u četvrtak gađali grad Gandura, koji je pod kontrolom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << džihadista.

- U napadima borbenih aviona koalicije izvedenih iza ponoći na grad Gandura, ubijeno je najmanje 28 civila, a ranjeno više desetina - izjavio je prvi čovek SOHR-a Rami Abdel Rahman.

Grad se nalazi 23 kilometra severozapadno od Manbidža, strateškog grada između Turske i Rake, de fakto prestonice Islamske države.

Američka vojska je priznala u četvrtak da postoji mogućnost da je u napadu bilo civilnih žrtava. Prema navodima SOHR-a, skoro 600 Sirijaca, među kojima je 136 dece, ubijeno je u vazdušnim napadima koalicije od septembra 2014. godine.

Izveštaji o novim civilnim žrtvama koalicionih vazdušnih udara dolaze u vreme kada su napori američkog državnog sekretara Džona Kerija da nagovori Rusiju na saradnju u borbi protiv Islamske države naišli na dve ozbiljne prepreke.

Prvo je sirijska vojska objavila da je presekla sve puteve snabdevanja u istočni deo Alepa -najvažnijeg uporišta sirijske opozicije - a vlada predsednika Bašara al Asada je zatražila od stanovnika da napuste taj grad.

Posle toga je sirijski ogranak Al Kaide u četvrtak objavio da prekida veze sa globalnom mrežom koju je uspostavio Osama bin Laden i da menja ime, kako bi se, prema stavu SAD-a i drugih zemalja, mogli fokusirati na napade na Sirijce.

Iako je jedan američki zvaničnik rekao da se radi "samo o promeni imena", ovaj potez komplikuje američki predlog da se ograniče napadi Rusa i Sirijaca, odnosno da napadaju samo Front al Nusru i Islamsku državu. Američki zvaničnici su dovodili u sumnju ruske i sirijske tvrdnje da žele da evakuišu civile iz Alepa, kako bi stvorili priliku da humanitarna pomoć stigne u opkoljeni grad, u kojem se nalazi najmanje 300.000 civila koji imaju zalihe hrane za najviše 2-3 nedelje.

"Na prvi pogled, to deluje kao unilateralni napor Moskve i Asada da preduhitre Kerijeve zahteve da okončaju opsadu Alepa pre nego što počnu pregovori o važnijim pitanjima. Ako predlog i nije mrtav, deluje kao da je teško ranjen" - tvrde Amerikanci.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.