Češka od danas pušta izbeglice iz Sirije u Nemačku

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Sep.2015, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka od danas pušta izbeglice iz Sirije u Nemačku

Češka od danas počinje da pušta izbeglice, ali samo Sirijce koji su zatražili azil u Madjarskoj, da bez većeg zadržavanja predju u Nemačku i neće ih više prevoziti u izbegličke centre, gde su do sada čekali 42 dana da ih preuzme zemlja u kojoj su prvoj zatražili azil, saopštila je češka policija za strance.

 "Od danas, kada policija otkrije izbeglice, recimo u vozovima, privešće ih na stanicu, saslušati, izdati im potrebna dokumenta i ukoliko ne zatraže azil >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kod nas pustićemo ih sa obavezom da u roku od sedam dana napuste češku teritoriju", kazala je danas portparol Policije za strance Kateržina Rendlova.

Novi režim važi isključivo za izbeglice iz Sirije koje su zatražile azil u Madjarskoj, a ako nisu, češka policija će ih i dalje smeštati u svoje centre za izbeglice.

Češka je odlučila da ubrza prolazak izbeglica zato što ih Madjarska ionako ne preuzima natrag u skladu sa evropskim sporazumima.

"Madjarska već duže ne poštuje Dablinski sporazum. Ukoliko znamo da ih neće primiti natrag nema svrhe da ih držimo kod nas u centrima. Zato ubrzavamo proceduru. Takodje, Nemačka je saopštila da neće vraćati Sirijce", kazala je Rendlova češkom radiju.

Nevladine organizacije u Češkoj koje pomažu izbeglicama pozvale su danas vlasti te zemlje da prestanu da sa izbeglicama koje beže od rata postupaju kao sa bezbednosnom pretnjom i da ih ne zadržavaju više u centrima zatvorenog tipa kao što je Bjela Jezova u kojoj su zajedno sa svim strancima koji čekaju na odluku o deportaciji iz Češke.

"Izbeglice nisu izvršile nikakvo krivično delo a smeštene su u centar zatvorskog tipa i čuvaju ih specijalci", saopštile su danas češke nevladine organizacije za pomoć izbeglicama.

Jevrejske organizacije u Italiji žestoko su danas osudile češku policiju zbog toga što je juče, tokom identifikacije oko 200 izbeglica iz dva voza, mahom porodica, žena i dece, tim ljudima ispisivala flomasterom broj na rukama radi ubrzanja postupka.

"To je veoma ozbiljno. Desetine izbeglica označene su brojem bukvalno kao stoka koja ide na klanicu. To neizbežno podseća na najmračnija poglavlja istorije", kazao je šef saveza italijanskih jevrejskih organizacija Renco Gatenja.

Češka policija se pravda time da je brojeve ispisivala kako bi porodice ostajale zajedno a većina izbeglica nije razumela engleski kako bi mogla da se sporazumeva sa policijom.

"Razumem da je takva situacija komplikovana i da je teško evidentirati toliko ljudi. Možda bi ipak bilo bolje da su imali spremne trake a ne da označavaju ljude brojevima", kazala je direktorka češkog Udruženja za migraciju i integraciju Magda Faltova i dodala da njoj više od označavanja flomasterom smeta što su i žene i mala deca prevezeni u centre zatvorskog tipa.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Češka od danas pušta izbeglice iz Sirije u Nemačku

Izvor: Akter, 02.Sep.2015

Češka od danas počinje da pušta izbeglice, ali samo Sirijce koji su zatražili azil u Madjarskoj, da bez većeg zadržavanja predju u Nemačku i neće ih više prevoziti u izbegličke centre, gde su do sada čekali 42 dana da ih preuzme zemlja u kojoj su prvoj zatražili azil, saopštila je češka...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.