Britanske tinejdžerke koje su pobegle džihadistima kontaktirale porodice

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanske tinejdžerke koje su pobegle džihadistima kontaktirale porodice

Jedna od tri tinejdžerke, koje su iz Velike Britanije pobegle u Siriju, da bi potom pobegle od džihadista, javila se telefonom svojoj porodici i rekla da je dobro, ali da ne želi da se vrati, dok su se druge dve devojčice javile svojim porodicama preko interneta, preneo je “Gardijan”.

Šamima Begum (15), Kadizia Sultana (16) i Amira Abase (15) u februaru su pobegle iz Londona za Tursku i, kako se smatra, prešle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Siriju, na područje koje kontroliše Islamska država.

Više od tri meseca kasnije televizija “ITV njuz” je prenela da je jedna od njih pozvala svoju porodicu u Britaniji da kaže da je dobro, da je bezbedna, ali da ni ona ni njene dve drugarice nemaju nameru da se uskoro vrate kući.

Porodice devojčica optužile su britansku policiju da im nije dala ključne informacije koje su im, kako tvrde, mogle pomoći da zaustave svoje ćerke da se pridruže džihadistima. Porodice su optužile policiju da prikrivaju svoje greške otkako su devojčice nestale.

I dalje nije poznato kako su devojčice došle do novca za avionske karte do Turske, na putu do islamista.

Šef Metropoliten policije Bernard Hogan Houv je rekao da tinejdžerke mogu da se vrate kući, bez straha da će ih optužiti za terorizam.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Britanske tinejdžerke koje su pobegle u Siriju kontaktirale porodice

Izvor: Blic, 28.Maj.2015

Jedna od tri tinejdžerke, koje su iz Velike Britanije pobegle u Siriju, da bi potom, navodno, pobegle od džihadista, javila se telefonom svojoj porodici i rekla da je dobro, ali da ne želi da se vrati, dok su se druge dve devojčice javile svojim porodicama preko interneta, preneo je “Gardijan”...Šamima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.