Borba protiv ID prioritet Austrije

Izvor: B92, 22.Okt.2014, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv ID prioritet Austrije

Borba protiv terorizma mora biti prioritet, istakla ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner ukazujući na dramatično stanje u Siriji i Iraku.

Ona je, obraćajući se poslanicima u austrijskom parlamentu, ocenila da slike terora i zločina ID okazuju da pretnja koju predstavlja ova organizacija ne zna za granice.

Mikl Lajtner je naglasila da se osobe iz Evrope, a tako i Austrije, bore u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << redovima IS, i da se procenjuje da je "stranih boraca" sa starog kontinenta oko 3.000, a iz Austrije 150.

U sukobima u Siriji i Iraku, prema njenim rečima, poginulo je oko 30 osoba iz Austrije, a sa ratišta se u zemlju vratilo oko 60 lica, koja su pod nadzorom i protiv kojih je podneta prijava nadležnom tužiocu, jer su oni, kako je podvukla, "tempirane bombe".

Mikl Lajtner je ukazala da je prošle nedelje, zajedno sa šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom i ministrom pravosudja Volfgangom Brandšteterom organizovala samit protiv mržnje, na kojem je razgovarano o merama za borbu protiv radikalizacije.

Ona smatra da su potrebne preventivne i zakonske mere u ovoj oblasti, kao i povećanje broja osoblja u nadležnoj instituciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istovremeno je ukazala da je potrebno praviti razliku izmedju IS i salafizma i na drugoj strani umerenih vernika, jer borba protiv terorizma nije borba protiv vere, već nasilja.

U toj borbi važnu ulogu, prema njenim rečima, nemaju samo bezbednosne vlasti, već čitavo društvo.

Ona je kazala da se postavlja pitanje kako i zašto mladi ljudi prilaze ismalistima spremnim na nasilje.

Mikl Lajtner naglašava da su potrebne perspektive kako bi se sprečila radikalizacija mladih i da prevencija mora početi u obdaništima, školama.

"Moramo podstaći razumevanje da postoje različite vere i nacije. Samo tako možemo da uklonimo plodno tlo nasilju i gradimo na medjusobnom razumevanju", kazala je ministarka dodajući da pre svega novi mediji treba da budu korišćeni u sprečavanju mladih da idu u oružane borbe.

Naglasila je da Austrija ima i odgovornost prema onima koji beže od džihadizma, dodajući da nedeljno do 800 izbeglica traži azil u Austriji.

To je veliki izazov za Austriju i Evropu, kazala je Mikl Lajtner i dodala da ne može biti da deset zemalja članice EU samostalno savlada 90 odsto svih zahteva za dobijanje azila.

Mikl Lajtner s tim u vezi zahteva uvodjenje obaveznih kvota za sve države članice, kako bi se rasporedio teret azilanata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.